Persoanele cu mai multe case ar putea beneficia de ajutoare de încălzire

Senatorii au respins, marţi, o ordonanţă care excludea de la acordarea de ajutoare pentru încălzire persoanele care deţin mai multe case, autorurisme care depăşesc 1.600 cmc sau depozite bancare de peste 3.000 de lei.

34 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu mai multe case ar putea beneficia de ajutoare de încălzire

Persoanele cu mai multe case ar putea beneficia de ajutoare de încălzire (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul de lege privind OUG 86/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice primise, iniţial, un raport favorabil din partea Comisiei pentru buget şi a Comisiei pentru administraţie.

Comisiile au propus plenului adoptarea ordonanţei, cu amendamentul ca nivelul depozitelor bancare să nu fie de 3.000 de lei, ci de 5.000 de lei.

Supus la vot, raportul a fost respins cu 100 de voturi "împotrivă", trei voturi "pentru" şi o abţinere.

Ulterior, preşedintele Senatului a supus la vot proiectul de lege de adoptare a ordonanţei. Acesta a întrunit 50 de voturi "pentru", 53 "împotrivă" şi o abţinere.

Potrivit Regulamentului, Geoană a supus la vot proiectul de respingere a ordonanţei, fiind înregistrate 52 de voturi "pentru" şi 48 de voturi "împotrivă", preşedintele Senatului anunţând că ordonanţa a fost respinsă.

Ordonanţa prevede excluderea de la acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice a persoanelor care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate, cu excepţia locuinţei de domiciliu, autoturisme care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze şi microbuze.

De aceleaşi ajutoare ar urma să nu mai beneficieze nici deţinătorii de utilaje agricole, precum tractor, combină autopropulsată, utilaje de prelucrare agricolă, cum ar fi prese de ulei, moară de cereale, utilaje de prelucrat lemnul - gater, drujbă sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, care a susţinut adoptarea ordonanţei în faţa senatorilor, a arătat că Guvernul îşi propune astfel schimbarea filozofiei sociale în România.

El a subliniat că în prezent există peste 3.200.000 de familii care beneficiază de ajutor de încălzire, respectiv aproximativ 11 milioane de persoane.

"Este un prim pas în a reforma sistemul, în a targheta mai bine ajutoarele sociale, astfel încât în mod real să sprijinim acele familii care au nevoie de sprijin", a arătat ministrul.

Ordonanţa a fost criticată vehement de senatorii din Opoziţie.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a arătat că în zona de deal şi de munte aproape fiecare persoană are o drujbă. "Mi se pare nejustificat ca un om de 80 de ani să fie exclus de la ajutorul pentru încălzirea locuinţei pentru că are această drujbă în proprietate", a afirmat senatorul.

El a declarat că, de asemenea, vor fi privaţi de ajutoare şi cei care moştenesc, în urma decesului părinţilor, o casă bătrânească, care devine a doua proprietate.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a menţionat că, pentru a fi cât mai eficientă, protecţia socială trebuie să fie cât mai ţintită. "În decursul timpului, politicile diverselor guverne care s-au succedat s-au rafinat în a targheta cât mai mult această protecţie socială, fiindcă banii sunt limitaţi", a arătat senatorul PDL.

Senatul a dezbătut acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici