Video GALERIE FOTO, VIDEO Zeci de mii de oameni au protestat în mai multe oraşe ale ţării / Harta manifestaţiilor în timp real

Zeci de mii de persoane au protestat, vineri seară, în mai multe oraşe din ţară. Oamenii din Sibiu, Târgu Mureş, Iaşi, Cluj, Constanţa, Galaţi şi alte oraşe, au protestat câteva ore, fiind nemulţumiţi că Executivul condus de Sorin Grindeanu nu abrogă ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale.

8927 afișări

Update 23.29 Numărul protestatarilor din Craiova s-a dublat: 10.000 de oameni în stradă

Aproximativ 10.000 de craioveni au scandat, vineri, pe străzile oraşului, coloana de protestatari fiind condusă de tineri din PNL şi de suporteri ai fostei echipe de fotbal a oraşului, FC Universitatea Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Numărul protestatarilor s-a dublat în timpul mitingului, crescând de la 5.000 la 10.000 pe traseu, din Piaţa Prefecturii, până în cartierul Rovine.

Coloana de manifestanţi din Craiova a fost condusă de tineri din PNL şi de suporteri ai fostei echipe de fotbal a oraşului, FC Universitatea Craiova.

„Să intrăm în guvern şi gata”, spunea unul dintre membrii PNL, unui prieten al său.

Cei 10.000 de craioveni care aflaţi în marş în cartierul Rovine au scandat: „Ceauşescu n-a murit şi-a lăsat mustaţă. Bagă noaptea, pe furiş, câte-o ordonanţă”.

În drumul lor, protestatarii au trecut prin faţa sediului PSD de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde au huiduit şi strigat „Hoţii”, „DNA să vină să vă ia” şi „PSD, ciuma roşie”.

„Ne sfidează în continuare. Noi protestăm zilnic pentru că nu vrem legalizarea hoţiei, iar ei nu ne bagă în seamă. Nici noi nu renunţăm, venim în fiecare zi la protest”, a spus unul dintre manifestanţii din Craiova.

Pe de altă parte, mai mulţi craioveni au început să se organizeze pentru a merge împreună în Capitală să ia parte la protestul din Piaţa Victoriei.

Update 22.48 Peste 20.000 de oameni au cântat imnul României în faţa casei lui Klaus Iohannis, la Sibiu

Peste 20.000 de oameni au cântat imnul României, Deşteaptă-te române, în faţa casei lui Klaus Iohannis, din Sibiu, protestatarii scandând numele preşedintelui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei peste 20.000 de protestatari au scandat numele lui Klaus Iohannis pe strada Bâlea, din Sibiu, unde este casa preşedintelui statului.

Oamenii au cântat imnul României, „Deşteaptă-te, române” şi au strigat „Jos ordonanţa” în faţa casei lui Klaus Iohannis.

Reprezentanţii unei pizzerii din apropierea casei preşedintelui i-au servit pe protestatari cu ceai cald.

De aici, coloana a plecat spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde manifestanţii au strigat „Uniţi, salvăm toată România”.

Protestatarii se întorc în Piaţa Mare, locul de unde au plecat în urmă cu aproape cinci ore, parcurând mai multe străzi şi bulevarde din oraş, pe aşa numitul Traseu al Revoluţiei.

Update 22.18 La Craiova, 5.000 de protestatari scandează numele Codruţei Kovesi. Proteste şi la Bistriţa

La Craiova sunt peste 5.000 de persoane care mărşăluiesc pe străzile din zona centrală a oraşului, fluierând şi suflând în vuvuzele, oamenii strigând numele şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 5.000 de oameni sunt pe străzile Craiovei, protestând împotriva OUG care modifică cele două Coduri Penale.

Protestatarii sunt claxonaţi de şoferii care trec prin zonă.

Manifestaţii cheamă şi alţi craioveni să li se alăture, scandând „Ieşiţi de casă dacă vă pasă”.
Totodată, ei scandează „Hoţii” şi „PSD, ciuma roşie” şi strigă numele şefei DNA: „Codruţa”.

Peste 4.000 de persoane au ieşit, vineri seara, în faţa Prefecturii din Bistriţa-Năsăud, pentru a protesta faţă de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale, protestul fiind urmat de un marş prin întreg oraşul - informează corespondentul MEDIAFAX.

Bistriţenii strigă „Hoţii”, „PSD - Ciuma Roşie” şi cântă melodia formaţiei Voltaj - 10 zile.

Protestatarii au adus cu ei flori pe care le-au împărţit jandarmilor.

După o oră de proteste în Piaţa Petru Rareş, unde este sediul Prefecturii Bistriţa-Năsăud, protestatarii au pornit în marş pe străzile oraşului în ciuda ploii şi a frigului.

Oamenii sunt nemulţumiţi de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Pe pancartele pe care le-au adus protestatarii sunt scrise mesaje precum "Mai am un singur dor, Iordache - întrebare, Dragnea - scriitor, Grindeanu la Răcoare!”, „Ruşine!"; "Banii, viaţa sau mustaţa", "DNA sau DIICCOT să vă dea în bot la toţi" sau "Au făcut copiii dinţi".

Update 21.58 Cifrele actualizate ale articipanţilor la proteste: la Cluj Napoca protestează 30.000 de persoane, în Constanţa - 7.500, Timişoara – 20.000, Iaşi – 7.000, Sibiu – 20.000, Braşov – 10.000, Craiova - 6.000, Baia Mare - 4.000, Arad - 2.000, Alba Iulia - 2.000, Oradea – 3.500, Bistrita - 5000, Râmnicu Valcea - 550, Deva - 1.500, Târgu Mureş - 1.000, Bacău - 3.500, Galaţi – 4.000,Buzău - 250, Brăila - 550, Tulcea - 400, Piteşti – 2.000, Suceava - 500.

Update 21.56 Incidente la Braşov: Un pahar de sticlă şi o petardă, aruncate spre protestatari

Un pahar de sticlă a fost aruncat de la etaj spre protestatarii din Braşov, jandarmii fiind în zonă pentru a verifica cine a făcut acest gest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În timpul protestului din Braşov, s-a a aruncat în mulţime cu un pahar de sticlă, dintr-un bloc, pe strada 1 Decembrie, însă nimeni nu a fost rănit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Braşov, Laurenţiu Stioan, persoana care a aruncat paharul de la etaj nu a fost identificată încă, deoarece era întuneric în bloc. Trei jandarmi au rămas în zonă, pentru supraveghere.

Totodată, pe traseu, în zona Aulei Universităţii „Transilvania“, pe Bulevardul Iuliu Maniu, a fost aruncată o petardă, dar nimeni nu a fost rănit.

Peste 10.000 de persoane participă la protestul de la Braşov, oamenii cerând abrogarea OUG care modifică cele două Coduri Penale.

Update 21.22 5.000 de oameni protestează  la Craiova şi la Arad. 

Update 21.03 La Iaşi numărul protestatariilor a crescut la 10.000. La Sibiu sunt aproximativ 18.000 de oameni.  10.000 de oameni s-au adunat în Braşov.

La Cluj-Napoca, numărul protestarilor depăşeşte 30.000, ei mărşăluiesc prin Piaţa Mihai Viteazu şi se îndreaptă spre Primărie şi apoi spre Casa de Cultură a Studenţilor, după care se vor întoarce în Piaţa Unirii.

Clujenii scandează „O dorinţă sinceră, România liberă”, „Hoţii”, „Ştim cu toţii că noaptea fură hoţii”, „Dragnea nu uita, va veni şi ziua ta”, „Jandarmeria jos pălăria”-

La Iaşi sunt peste 10.000 de protestatari care scandează împotriva Guvernului Grindeanu şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, cerând abrogarea OUG care modifică cele două Coduri Penale.

La Sibiu, numărul protestatarilor depăşeşte 20.000, coloana îndreptându-se spre casa preşedintelui Klaus Iohannis, din Sibiu.

Update 20.50 La Timişoara, numărul protestarilor s-a dublat. 20.000 de oameni cântă Balada lui Dragnea

Peste 20.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei din Timişoara şi, la ora transmiterii acestei ştiri, cântă Imnul României şi Balada lui Dragnea, care a fost compusă de o timişoreancă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei peste 20.000 de timişoreni adunaţi în Piaţa Victoriei cântă Balda lui Dragnea, o melodie care a fost compusă de o timişoreancă şi care a devenit virală pe site-urile de socializare.

Şi la Cluj numărul protestatarilor este din ce în ce mai mare, ei schimbând, însă, traseul obişnuit.

Clujenii merg pe strada Universitatii si pe strada Avram Iancu până în Piaţa Cipariu, de unde se vor îndrepta spre Piaţa Mihai Viteazu, numărul lor depăşind 15.000.

Ei scandează „PSD, Ciuma roşie”, „Demisia”, „Abrogaţi şi apoi plecaţi”.

Traficul rutier este blocat la ora transmiterii acestei ştiri, coloana deplasându-se pe carosabil.

La Sibiu sunt peste 15.000 de oameni, care scandează pe marile bulevarde din oraş cerând aborgarea ordonanţei care modifică cele două Coduri penale şi demisia Guvernului.

Update 20.44 Cifrele actualizate ale oamenilor care protestează în ţară:

Cluj Napoca: 15.000, Timişoara - 12.000, Iaşi - 5.000, Sibiu - 12.000, Braşov - 8.000, Mediaş - 2.000, Constanţa - 5.000, Alba Iulia - 2.000, Oradea - 1500, Arad - 1.000, Bistriţa - 3000, Râmnicu Vâlcea - 400, Sfântu Gheorghe - 150, Deva - 400, Târgu Mureş - 1000, Bacau - 1800, Focşani - 400, Galaţi - 2500, Buzau - 250, Braila - 550, Tulcea - 400, Piteşti - 2000, Suceava - 500, Baia Mare - 3000, Craiova - 1500.

Update 20.34 La Ploieşti protestează 3.000 de persoane şi la Braşov 8.000.

Update 20.20 3.500 de oameni în stradă în Arad şi Craiova

Peste 3.500 de oameni au ieşit, vineri seara, în stradă în Arad şi Craiova, protestând faţă de refuzul Executivului de a abroga ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale.

Peste 1.500 de protestatari s-au adunat în centrul municipiului Arad. Un tramvai Imperio a rămas blocat câteva minute chiar în mijlocul grupului de protestatri pentru ca un pasager din tramvai a tras semnalul de alarmă şi a fost nevoie de resetarea computerului de bord.

Protestatarii s-au adunat in Piaţa Revolutiei şi în faţa sediului PSD, unde au scandat lozinci împotriva Guvernului, după care au plecat în mars pe bulevardul Revoluţiei, circulaţia maşinilor fiind blocată în mai multe zone.

Şi în Craiova, peste 2.000 de oameni protestează, vineri seara, în Piaţa „Mihai Viteazul”, faţă de decizia Guvernului de a menţine modificările aduse Codului Penal. „Abrogaţi şi plecaţi”, „Jos corupţia” sunt câteva dintre scandările craiovenilor care protestează în centrul oraşului.

Protestatarii au cu steaguri tricolore şi pancarte cu diverse mesaje precum: „Născut anti dictatură” sau „Încă o întrebare? Dragnea între bare”.

 

 

Update 20.18 Peste 18.000 de oameni la Timişoara şi Constanţa şi Iaşi

Sunt peste 10.000 de oameni în Piaţa Victoriei din Timişoara, ei protestând împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică cele două Coduri Penale, în vreme ce la Constanţa s-au adunat deja peste 3.000 de persoane, iar la Iaşi peste 5.000, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Timişoara, tineri şi vârstnici au pornit din cartiere şi protestează în Piaţa Victoriei, unde la ora transmiterii acestei ştiri sunt peste 10.000 de oameni.

La Constanţa sunt peste 3.000 de persoaneîn stradă vineri seară după ce, cu o noapte înainte, s-a înregistrat poate cel mai mare miting de protest organizat în oraş, după revoluţia din 1989, protestatarii strigând împotriva Guvernului şi PSD-ului.

Oamenii s-au adunat din nou pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, apoi au plecat pe principalele bulevarde ale oraşului, chemându-i şi pe alţi constănţeni cu sloganul „Nu staţi la căldură şi pe voi vă fură!”. Ei au venit cu un banner uriaş, de peste zece metri, pe care doritorii au putut scrie mesaje, acesta urmând să-i fie trimis lui Liviu Dragnea.

Pe lângă obişnuitele deja scandări împotriva Guvernului, a PSD-ului şi a lui Liviu Dragnea, constănţenii au mai strigat „Dragnea, să ajungi îmbrăcat în dungi!”, „Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi!”, „Teodosie, altă ciumă roşie!” (o referire la faptul că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de către DNA - n.r.), „Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit!”.

La Iaşi protestează 5.000 de persoane în centrul oraşului, unul dintre protestatari venind cu un manechin care îl reprezintă pe Liviu Dragnea, liderul PSD.

Remus a declarat corespondentului MEDIAFAX că şi-a dorit să aducă în Piaţa Unirii un astfel de banner care să atragă atenţia, iar ieşenii au început să îşi facă poze cu el.

Un alt tânăr a venit cu o pancartă pe care scrie „Liviu, hai în Piaţă”, cerând liderului PSD să vină în Piaţa Unirii să îşi explice deciziile.

 

Update 20.15 La Piteşti protestează 1.500 de persoane.

Update 20.12 În Constanţa au ieşit 3.000 de persoane, la Craiova 2.000, Timişoara: 10.000, în Iaşi 5.000 de oameni, Arad 1.500, iar în Cluj 15.000 de oameni.

Update 19.44 Alba Iulia: O mie de oameni pe străzi. Mesajul lor: ”No amu, zău că-i bai”

Peste o mie de persoane mărşăluiesc, la ora transmiterii acestei ştiri, pe străzile municipiului Alba Iulia, protestând faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, iar în fruntea coloanei protestatarii au o coroană mortuară şi un steag tricolor imens.

Oamenii scandează ”PSD, ciuma roşie”. La ora transmiterii acestei ştiri, în Alba Iulia se află peste 1.000 de persoane care protestează, iar numărul lor este în creştere.Protestatarii din fruntea coloanei ţin un steag tricolor imens şi mesaje precum ”Vreau să trăiesc în România”, ”Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate”, ”Jos laba de pe România”, sau ”No amu, zău că-i bai”.

Protestatarii mărşăluiesc pe cele mai circulate străzi din Alba Iulia şi scandează ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, ”Noaptea ca hoţii”, Uniţi, salvăm, toată România”, ”Dragnea şi ai lui, hoţii statului”, ”Să vă fie frică, Ardealul se ridică”, ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Abrogaţi şi plecaţi”, ”Jos cu PSD”, ”Dragnea, nu uita, puşcăria-i casa ta”. ”Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom abroga, ordonanţa voastră”. ”Abrogare, altă întrebare”, ”Dragnea, nu uita, ai şi tu celula ta”.

Proteste în judeţul Alba se mai organizează şi la Sebeş, Ocna Mureş, Blaj şi Cugir.

 

 

Update 19.43 Peste 7.000 de oameni în stradă la protestele de la Sibiu, Cluj şi Braşov

Peste 5.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu, pentru a protesta împotriva modificărilor legilor justiţiei, la Braşov sunt peste 1.000 de oameni în stradă, iar la Cluj Napoca un student protestează cu masca de gaz pe faţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 5.000 de protestatari s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu, pentru a protesta împotriva schimbărilor legilor justiţiei, având vuvuzele, steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

La Cluj Napoca, un tânăr îmbrăcat în costum galben de protecţie şi cu mască de gaze pe faţă protestează, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având o pancartă confecţionată de el cu mesajul „Carantină, nivel maxim de ciumă roşie. Protest obligatoriu”.

Tânărul care a venit îmbrăcat în costum galben de protecţie şi cu mască pe faţă a declarat corespondentului MEDIAFAX că ideea lui a venit de la faptul că „PSD este numit ciuma roşie” şi s-a gândit să ducă mai departe „ideea de pericol”.

 

 

„Încercăm să ne luptăm cu ciuma roşie şi aş dori să iasă toţi în stradă pentru că nu este aşa periculos. Ne putem lupta cu ciuma roşie şi fără un astfel de echipament. Sperăm să se modifice ceva în urma protestelor. Ştim că PSD este numit ciuma roşie şi m-am gândit să duc mai departe ideea de pericol”, a spus Samuel, student la UBB.

Acesta a găsit acasă o pereche de pantaloni impermeabili, folosiţi la inundaţii, şi i-a asortat cu o bluză galbenă cu glugă, iar pe faţă şi-a pus o mască de gaze.

„Este o costumaţie specială pentru protest”, a mai spus studentul.

Aproximativ o mie de oameni protestează la Braşov, pe străzile din oraş, vineri, seara, în cea de-a patra zi de proteste.

Tinerii s-au strâns de la ora 17.00 în faţa Prefecturii Braşov unde au strigat lozinci împotriva guvernanţilor până în jurul orei 19.00, când au pornit marşul pe străzile din oraş.

De data aceasta, coloana de protestatari nu a mai pornit către Piaţa Sfatului, ca zilele trecute, ci a schimbat traseul către Bulevardul 15 Noiembrie - Castanilor - Onix - Iuliu Maniu- Prefectură şi la final strada Republicii spre Piaţa Sfatului.

Update 19.23 Sucevenii au ieşit şi vineri seara în stradă: Let`s make Jilava great again!

Sucevenii au ieşit şi vineri seara în stradă pentru a protesta şi au solicitat abrogarea OUG privind modificarea Codului Penal şi al Codului de Procedură penală şi retragerea Legii graţierii, fiind prima zi când manifestările sunt autorizate.

Sute de suceveni s-au strâns în faţa Palatului Administrativ din Suceava, iar cel care a solicitat autorizarea protestelor, Alexandru Istrate, membru USR, i-a anunţat pe protestatari că acţiunea este de vineri autorizată. El a menţionat că autorizaţia este valabilă pentru următoarele zile, până în 13 februarie, precizând că au existat unele probleme la Primărie pentru eliberarea documentului, dar că, cu ajutorul Jandarmeriei, acestea au fost soluţionate, ceea ce i-a determinat pe protestari să scandeze ”Jandarmeria, jos pălăria!”.

Participanţii la miting au venit şi vineri seara cu mesaje inscripţionate, între care ”Let`s make Jilava great again!” sau „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”, ori „Dragnea nu fi trist, la Jilava au dentist”.

Protestatarii au plecat apoi în marş pe străzile municipiului Suceava.

Update 19.27 Timişoara: Peste 500 de protestatari în stradă, în a patra zi consecutiv

Peste 500 de oameni au ieşit vineri seara la Timişoara, în a patra zi de proteste, nemulţumiţi că Executivul condus de Sorin Grindeanu nu abrogă ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale.

Manifestanţii de la Timişoara au plecat, în jurul orei 18.30, din şase cartiere spre Piaţa Victoriei, acolo unde se desfăşoară protestul. Peste 500 de oameni, printre care părinţi cu copii, au pornit din Calea Sagului spre centrul oraşului.

Oamenii scandează "Nu staţi la căldură şi pe voi vă fură" "DNA să vină să vă ia", "Abrogaţi şi plecaţi" , "Nu staţi în casă, dacă vă pasă".

Peste 20.000 de oameni au participat joi seara la proteste în Timişoara.

Ştire 19:23 Unul dintre protestatari a venit pe jos din cartierul Mărăşti, spunând că solidaritatea începe în cartier.

”Am văzut un apel pe o reţea de socializare şi m-am întâlnit cu mai mulţi prieteni şi vecini de bloc, am format un grup de vreo 30, ne-am luat pancartele şi steagurile tricolore, şi am venit în Piaţa Unirii. Ştiu că şi în alte cartiere s-a întâmplat la fel, nu mai vin clujenii unul câte unul, venim deja grupuri la protest. Vrem să arătăm că suntem împreună, indiferent de distanţele pe care trebuie să le parcurgem ca să apărăm democraţia. Spunem un nu răspicat OUG privind Codurile”, a spus acesta.

De asemenea, studenţii UTCN s-au adunat, în cele două campusuri din Observator şi Mărăşti, iar cei de la UBB în campusul Haşdeu, de unde au venit la fel, în grupuri, încolonaţi, spre Piaţa Unirii.

Protestatarii au asupra lor afişe cu mesaje precum „Demisia”, „Refuz acest abuz” şi scandează „Hoţii”, „Nu cedăm, nu capitulăm”, „DNA să vină să vă ia”.

În jurul orei 20, manifestanţii vor pleca într-un marş spre Piaţa Avram Iancu, apoi spre Piaţa Mihai Viteazu, după care se vor reîntoarce în Piaţa Unirii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici