Câteva sute de mineri au plecat spre Bucureşti pentru a lua parte la mitingul de protest

Câteva sute de mineri au plecat miercuri dimineaţă spre Bucureşti pentru a participa la mitingul de protest iniţiat de confederaţiile sindicale.

95 afișări
Imaginea articolului Câteva sute de mineri au plecat spre Bucureşti pentru a lua parte la mitingul de protest

Câteva sute de mineri au plecat spre Bucureşti pentru a lua parte la mitingul de protest (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Peste o sută de mineri din Gorj, membri ai Federaţiei Naţionale a Muncii, condusă de Constantin Creţan, au plecat, miercuri dimineaţă, spre Bucureşti din mai multe puncte din judeţ.

Aproximativ jumătate dintre aceştia s-au reunit la Rovinari, de unde au plecat cu trei microbuze şi un autoturism personal în direcţia Craiova, pe traseu urmând să fie preluaţi şi alţi sindicalişti care vor participa la mitingul din Capitală.

"Mergem la Bucureşti doar pentru a ne cere drepturile. Minerii sunt oameni paşnici, se va vedea acest lucru şi în Capitală. Dacă guvernanţii nu ne vor înţelege doleanţele sper să ajungem la o grevă generală", a precizat Creţan.

Liderul sindical a menţionat că la Piteşti urma să aibă loc întâlnirea cu minerii din Valea Jiului şi din restul judeţului Gorj, pentru ca, ulterior, drumul spre Bucureşti să fie parcurs de toţi participanţii la acţiunea de protest proveniţi din aceste zone.

De la Târgu Jiu au mai plecat, miercuri dimineaţă, câteva autocare în care au urcat peste 500 de membri ai CNSL Frăţia, dar şi alţi peste o sută de membri ai Cartel Alfa, numărul total al participanţilor din Gorj la mitingul din Bucureşti fiind de aproximativ o mie de persoane.

Aproape 150 de mineri din Valea Jiului au plecat la miting

Aproape 150 de mineri din Valea Jiului au plecat, în noaptea de marţi spre miercuri, la Bucureşti, cu trei autocare, pentru a participa la mitingul din Piaţa Victoriei, liderii lor spunând că lucrurile nu pot degenera şi că "unii ar trebui să vadă că minerii din Valea Jiului au o altă faţă".

Potrivit reprezentanţilor minerilor, deplasarea spre Capitală s-a făcut în mod organizat, în baza unui program prestabilit de către liderii de sindicat.

"Nu vor fi probleme la Bucureşti, lucrurile nu pot degenera. Cel puţin, nu din punctul nostru de vedere. Delegaţia Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) este formată în principal din lideri de sindicat de unităţi miniere sau de sectoare. Noi am cerut întotdeauna dreptul la muncă şi să fim recompensaţi corect pentru asta", a declarat Petre Nica, vicepreşedinte LSMVJ.

Nica a infirmat orice zvon potrivit căruia minerii Văii Jiului ar putea fi folosiţi din nou în mişcări violente de stradă.

"Din păcate, ar trebui unii să vadă că noi, minerii din Valea Jiului, avem o cu totul altă faţă decât cea pe care încearcă unii să ne-o descrie. Noi rezolvăm problemele la masa dialogului. Fără nicio discuţie, orice scădere salarială, pentru oamenii care într-adevăr muncesc pentru banii pe care-i câştigă, nu poate trece neobservată şi atunci pentru dreptul nostru la muncă şi la o remuneraţie corectă vom apela la toate căile legale, inclusiv la o grevă generală dacă se impune", a spus vicepreşedintele LSMVJ, Petre Nica.

Mai mult, liderii din Valea Jiului susţin că aşteaptă ca la această acţiune de protest politicul să nu se amestece în activitatea sindicală.

"Eu sper ca politicul să nu se mai implice în viaţa sindicatelor şi a minerilor. Noi vom hotărî ca ei (politicienii) să nu fie cu noi, ci ei să vină în faţa minerilor, în faţa tuturor românilor, pentru a ne respecta exact cum ne-au promis în campania electorală", a precizat Ioan Ciubotaru, liderul minerilor de la mina Vulcan din Valea Jiului.

Sindicatele au anunţat că vor aduce, miercuri, în faţa Guvernului peste 60.000 de oameni, cărora sunt aşteptaţi să li se alăture studenţi, pensionari, şomeri sau simpli cetăţeni ai Capitalei, nemulţumiţi de ultimele măsuri anunţate de guvernanţi, privind reducerea salariilor şi a pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici