Peste 2000 de profesori din Argeş şi mii din toată ţara nu şi-au primit salariile din luna octombrie

Peste 2000 de cadre didactice de la 90 de şcoli din Argeş nu şi-au primit încă salariile pe lunile octombrie şi noiembrie, susţine conducerea ISJ Argeş, situaţia fiind aceeaşi în multe dintre unităţile de învăţământ din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1876 afișări
Imaginea articolului Peste 2000 de profesori din Argeş şi mii din toată ţara nu şi-au primit salariile din luna octombrie

Peste 2000 de profesori din Argeş şi mii din toată ţara nu şi-au primit salariile din luna octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

Mii de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar din Argeş, au rămas goale. Conducerea ISJ Argeş susţine că profesorii nu au de ce să-şi facă griji, situaţia se va remedia curând, informează corespondentul MEDIAFAX.

"În fiecare an unităţile de învăţământ rămân fără bani de salarii. În lunile noiembrie, decembrie se primesc majoritatea salariilor numai din rectificare. În toată ţara se întâmplă acest lucru, nu numai în Argeş. În hotărârea de Guvern de miercurea trecută s-a făcut rectificare tocmai pentru plata salariilor profesorilor şi altor salarii pentru angajaţii din domeniul bugetar, asistenţilor sociali şi altor categorii care rămân fără gloanţe la finalul războiului, să spunem aşa. Planificarea pentru salarii pentru noiembrie se referă la banii aferenţi lunii octombrie, iar planificarea aceasta, în funcţie de unitatea de învăţământ, că nu se pot duce toţi în aceeaşi zi la Trezorerie să-şi ceară drepturile, este începând cu data de 2 sau 3 a lunii respective, până pe data de 17. În contextul acesta, între 2 şi 17 trebuiau să-şi primească banii. Suntem în data de 28 şi săptămâna aceasta banii se vor vira. Am primit deja de la bugetul ţării, prin hotărâre de rectificare, toate sumele necesare pentru a face plata. Acum nu mai sunt decât procedurile acelea. Intră banii în Trezorerie, de acolo merg în conturile beneficiarilor şi toată treaba asta durează puţin, cât este firesc să dureze", a declarat corespondentului MEDIAFAX Dumitru Tudosoiu, inspector general ISJ Argeş.

Astfel, precizează Tudosoiu, toţi profesorii o să îşi primească banii în cursul acestei săptămâni.

"Profesorii ştiu aceste lucruri. Dacă cineva se plânge, nu sunt plângeri fireşti, pentru că profesorii de la şcolile unde nu s-au plătit salariile ştiu foarte clar motivul pentru care nu şi-au încasat încă banii. Ştiu foarte clar că unitatea respectivă nu se încadrează în finanţarea per elev şi în contextul acesta ştiu de la 1 ianuarie cât e bugetul pe anul în curs. Şi atâta vreme cât ei ştiu că în octombrie se epuizează banii de salarii, de ce să semnaleze că este o problemă? Şi anul trecut a fost la fel, şi acum doi ani, şi acum trei ani. Nu e o chestiune nouă. Ştiau de la bun început că salariile care le au, în funcţie de vechime, gradaţie, indemnizaţii, le vor ajunge având în vedere finanţarea per elev, până în octombrie, noiembrie. Şedinta de Guvern pentru luna noiembrie a avut loc miercurea trecută şi nu putea un anume ministru să ia o hotărâre de unul singur. Nu avea cine să le spună profesorilor când îşi vor primi salariile înaite ca această Şedinţă să aibă loc. Mai sunt cârcotaşi care nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă şi arată cu degetul. Altă explicaţie nu există. În absolut toate judeţele ţării cred că sunt multe unităţi de învăţământ care nu se încadrează în finanţarea per elev", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX Dumitru Tudosoiu.

Inspectorul general al ISJ Argeş susţine că sunt 90 de unităţi de învăţământ, dintr-un total de 202, unde profesorii, peste 2000, nu şi-au primit încă salariile, dar îşi vor putea încasa banii în următoarele zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici