Petroşani: Minerii au renunţat la protest. Conducerea CEH va fi schimbată în prima şedinţă a CA

Minerii de la Lonea, Vulcan şi Lupeni au renunţat, joi după-amiază, la protest după ce liderii sindicali i-au anunţat că în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor fi schimbaţi din funcţie directorul general şi directorul general adjunct.

950 afișări
Imaginea articolului Petroşani: Minerii au renunţat la protest. Conducerea CEH va fi schimbată în prima şedinţă a CA

Peste 400 de mineri protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Sindicatul "Muntele" şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au semnat, joi după-amiază, un protocol prin care administraţia se angajează să rezolve revendicările minerilor, astfel că ortacii de la minele Lonea, Livezeni şi Vulcan au încetat protestul din curtea companiei.

"Va fi convocat Consiliul de Administraţie mâine (vineri - n.r) sau cel târziu luni, în care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de către noi, demiterea conducerii, pentru că a dus, cel puţin mineritul, într-o stare cel puţin la limita securităţii locurilor de muncă. Plecarea din funcţiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu - n.r.), a directorului general adjunct (Nicolaie Drăgoi - n.r.) şi a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir -n.r.) să se întâmple într-un timp extrem de scurt. Vor fi schimbaţi capii, pentru că este atributul CA. Garantez că oricine va prelua complexul, sper să fie unul din zona minieră, îşi va forma o echipă de conducere care va satisface solicitările minerilor", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Petre Nica, preşedintele Sindicatului "Muntele".

Totodată, a fost semnat un necesar care cuprinde materialele şi utilajele de care au nevoie minerii pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă, pe parcursul acestei luni.

Potrivit sursei citate, tichetele de masă ale minerilor vor fi distribuite cel mai târziu în cursul zilei de vineri, urmând ca în aceeaşi zi Sindicatul "Muntele" şi conducerea CEH să negocieze cuantumul primelor care le vor fi date minerilor de Crăciun.

Nica a mai afirmat că deciziile administraţiei CEH prin care s-au tăiat anumite drepturi salariaţilor vor fi rediscutate.

"Politicul trebuie să-şi încheie ingerinţa în actul de conducere, pentru că a dus exploatările miniere în acest dezastru, din cauză că au fost numiţi în funcţii de conducere oameni cu carnet de partid şi nu cu competenţe", a mai spus Nica.

Activitatea de exploatare la unităţile miniere Lonea, Vulcan şi Lupeni va fi reluată în totalitate joi, începând cu schimbul trei.

Protestele minerilor au început miercuri seară, la schimbul al treilea, la Lonea, unde ortacii au decis să nu mai intre în subteran, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" şi "incompentenţa" şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă.

Ulterior, cei peste o sută de mineri din schimbul trei de la Lonea au plecat pe jos la Petroşani, pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Acestora li s-au alăturat, miercuri noapte, şi colegii din schimbul patru.

La Petroşani au ajuns, miercuri seară, şi aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alătura protestului ortacilor de la Lonea, însă aceştia s-au întors la unitatea minieră după circa o oră.

Joi dimineaţă, peste 400 de mineri din schimbul întâi de la minele Lonea, Lupeni şi Vulcan care ar fi trebuit să intre în subteran au continuat protestul în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, cerând demisia conducerea societăţii.

La orele prânzului, aproximativ 100 dintre cei 400 de ortaci au forţat intrarea în sediul administrativ al CEH şi au pătruns cu forţa în imobil, strigând "Hoţii" şi "Ieşi afară, javră ordinară", nemulţumiţi de durata negocierilor care aveau loc la etajul întâi al clădirii. Ei au părăsit sediul administrativ al CEH când liderii de sindicat au încheiat negocierile.

CEH cuprinde patru unităţi miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, dar şi termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărul angajaţilor, mineri şi energeticieni, ajungând la aproximativ 6.700.

Directorul general al complexului este Aurel Niculescu, iar din conducere mai fac parte directorul general adjunct, Nicolae Drăgoi, şi Gabriel Petrescu, director al Diviziei miniere. Directorul economic al CEH, Maria Ciobanu, şi-a anunţat demisia din funcţie în urmă cu câteva zile, Niculescu susţinând însă că aceasta a revenit asupra deciziei. Aurel Niculescu a fost numit în funcţia de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Niţă, cel care l-a numit şi pe Nicolae Drăgoi în funcţia de director general al Societăţii Naţionale a Huilei, înainte ca acesta să fuzioneze cu CEH.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici