Petrovan: Priorităţile mele sunt asigurarea supremaţiei legii şi respectarea ordinii

Noul prefect al Capitalei, Paul Petrovan, a declarat, joi, la învestirea în funcţie, că priorităţile sale sunt, printre altele, asigurarea supremaţiei legii, echidistanţa faţă de părţi, colaborarea cu aleşii locali, respectarea ordinii publice - "pe scurt lege, ordine, patrie şi onoare".

411 afișări
Imaginea articolului Petrovan: Priorităţile mele sunt asigurarea supremaţiei legii şi respectarea ordinii

Petrovan: Priorităţile mele sunt asigurarea supremaţiei legii şi respectarea ordinii

Petrovan a declarat cu ocazia învestiturii sale că este conştient "de răspunderea care apasă pe umerii prefectului, mai ales în acest an cu provocări deosebit de dificile".

Acesta a spus că priorităţile sale derivă atât din atribuţiile prefectului, cât şi din calitatea sa de magistrat militar.

"Calităţile mele sunt asigurarea supremaţiei legii şi a ordinii constituţionale, echidistanţa faţă de părţi, colaborarea cu aleşii locali pentru bunul mers al vieţii comunităţii, asigurarea coordonării serviciilor publice, respectarea ordinii publice şi gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă. Pe scurt, lege, ordine, patrie şi onoare", a declarat Paul Petrovan.

Paul Nicolae Petrovan, procuror militar în cadrul DNA, a fost, din decembrie 2013, şeful Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate sau în legătură directă cu infracţiunile de corupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în 2 aprilie, cererea de detaşare a lui Paul Nicolae Petrovan la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a fi numit prefect al Capitalei, acesta urmând să revină la DNA când îi încetează detaşarea.

Potrivit Legii privind statutul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune detaşarea magistraţilor, numai cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice.

Detaşarea este cuprinsă între şase luni şi trei ani, dar poate fi prelungită pentru o durată de până la trei ani, o singură dată. După încetarea detaşării, magistratul revine la postul deţinut anterior, potrivit Legii 303/2004.

În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de magistraţi şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat. Când salariul şi celelalte drepturi băneşti prevăzute pentru funcţia în care este detaşat magistratul sunt inferioare celor de care acesta beneficiază în calitatea sa de magistrat, el îşi păstrează indemnizaţia de încadrare lunară şi celelalte drepturi băneşti ale funcţiei de magistrat pe care o deţine.

În 2011, presa a relatat că doi procurori DNA, printre care şi Petrovan Paul Nicolae, dar şi un fost ofiţer DNA au fost cercetaţi în dosarul corupţiei din vămi, toţi cei trei primind rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. În timpul anchetei DNA de la vămile din Vestul ţării, procurorii au constatat că există date potrivit cărora, colegi de-ai lor ar fi mână în mână cu traficanţii de ţigări. Rechizitoriul de trimitere în judecată a lotului 2 "Moraviţa" arată că în dosar au fost cercetaţi procurorii DNA, Marioara Sandu şi Petrovan Paul Nicolae, precum şi fostul ofiţer DNA, pensionat în 2009, Postolache Ginel.

Cercetările faţă de Paul Nicolae Petrovan au început după ce inculpatul Petru Borcheş, a fost înregistrat într-o convorbire telefonică, spunând că "un prieten" de-al său din Bucureşti l-a informat despre anchetă şi despre efectuarea unor percheziţii. În urma probelor administrate, procurorii au reuşit să arate ca Borcheş şi Petrovan sunt "prieteni", inculpatul stând cu chirie la procuror.

"Din materialul probator administrat a reieşit că între inculpatul Petru Borcheş şi procurorul Paul Nicolae Petrovan există o relaţie de prietenie, în temeiul căreia magistratul i-a şi închiriat celui dintâi apartamentul său din Timişoara, însă nu au rezultat temeiuri rezonabile în sensul că procurorul a avut cunoştinţă de activităţile judiciare desfăşurate în această cauză şi nici indicii temeinice privind furnizarea unor asemenea date inculpatului", au motivat procurorii decizia de neîncepere a urmăririi penale faţă de Paul Nicolae Petrovan.

Potrivit declaraţiei de avere din 21 mai 2013, Paul Nicolae Petrovan deţine un teren intravilan în suprafaţă de 693 metri pătraţi cumpărat împreună cu soţia sa, judecătorul Liliana Petrovan în Comuna Moşniţa Nouă din judeţul Timiş. Tot împreună cu şoţia sa deţine un apartament în suprafaţă de 82 de metri pătraţi cumpărat în anul 2003, în Timişoara, acolo unde, Liliana Petrovan mai are un apartament cumpărat în anul 1996, de 48 de metri pătraţi.

Procurorul are două conturi şi două depozite bancare, toate în lei, deschise între 2002 şi 2011 la Banc Post şi Banca Comercială Română care însumează 209.837,11 lei.

Potrivit documentului, Paul Petrovan are două maşini cu an de fabricaţie 2003, respectiv 2007, un autovehicul marca BMW şi altul, marca Peugeot.

Procurorul Petrovan a obţinut în anul 2012 venituri salariale de la DNA în valoare de 132.757 lei, iar soţia sa, suma de 87.569 lei de la Tribunalul Bucureşti.

Guvernul a decis, miercuri, să o retragă pe Georgeta Gavrilă din postul de prefect al Municipiului Bucureşti şi să îl numească în acest post pe Paul Nicolae Petrovan.

Georgeta Gavrilă nu este membru al vreunui partid politic, dar beneficiază de sprijinul PNL.

Ea a fost numită prefect în Bucureşti în mai 2012, imediat după instalarea Guvernului USL, după ce anterior, din 2005, lucrase ca secretar general al Ministerului Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici