Pilonul II de pensii se desfiinţează. Taxa de solidaritate introdusă pentru cei cu venituri excepţionale. Noi schimbări prevăzute în programul de guvernare de Executivul Tudose

Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.

8877 afișări
Imaginea articolului Pilonul II de pensii se desfiinţează. Taxa de solidaritate introdusă pentru cei cu venituri excepţionale. Noi schimbări prevăzute în programul de guvernare de Executivul Tudose

O nouă schimbare introdusă de noul Guvern: Pilonul II de pensii se desfiinţează

“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.

Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.

Olguţa Vasilescu: Nu se dărâmă pilonul de pensii statului ca să le ajutăm pe cele private

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, în cadrul audierii pentru funcţia de ministru al Muncii, că persoanele care au venituri din activităţi independente vor putea să opteze pentru pilonul I sau III de pensii, afirmând că nu se „dărâmă” pilonul statului ca să fie ajutate cele private.

„Este o neînţelegere. Dacă se citeşte cu atenţie această măsură este la MPF,(...) se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente, ei la ora actuală trebuie să plătească şi la pilonul I de pensii care este al statului şi la pilonul III care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 de milioane de lei. Este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde vor să îşi primească pensia. Repet, este doar pentru cei care au venituri din activităţi independente, pentru toţi ceilalţi nu s-a schimbat absolut nimic. Nu vrem în niciun caz să dărmâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul Comisiilor reunite de muncă, întrebată ce se va întâmpla cu acele contribuţii făcute la sistemul facultativ de pensii.

Olguţa Vasilescu a afirmat că modificarea adusă este „o formă de ajutor” pentru cei care desfăşoară activităţi independente.

„(...) nu vor mai trebui să meargă la Fisc din trei în trei luni, ci doar o dată pe an”, a spus Olguţa.

Lia Olguţa Vasilescu a fost validată pentru funcţia de ministru al Muncii cu 32 de voturi „pentru”, „împotrivă” şi o abţinere.

Taxa de solidaritate, din 2018

Ionuţ Mişa a declarat joi că taxa de solidaritate va fi introdusă cel mai probabil din 2018 şi îi vizează pe cei cu venituri excepţionale.

“Taxa de solidaritate încercăm să o implementăm în 2017. Probabil ea va fi în 2018. După ce primesc datele centralizate vom stabili procentul. Numărul persoanelor este destul de mic. Se situează până în zece procente, cei care au venituri de peste zece salarii minime pe economie. Luăm în calcul un singur procent şi nu mai multe trepte de impozitare”, a declarat, joi, Ionuţ Mişa.

Acesta a spus că această taxă îi vizează pe cei cu venituri excepţionale, care depăşesc 14.500 de lei net şi că se încearcă să nu fie afectată clasa de mijloc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici