Plângere penală depusă de un ONG împotriva părinţilor ai căror copii au protestat faţă de elevul cu ADHD

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a depus, vineri, o plângere penală la Parchet, pentru şantaj, incitare la ură sau discriminare împotriva a 4 părinţi care şi-ar fi instigat copiii să protesteze faţă de elevul cu ADHD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2873 afișări
Imaginea articolului Plângere penală depusă de un ONG împotriva părinţilor ai căror copii au protestat faţă de elevul cu ADHD

Plângere penală împotriva părinţilor care şi-au instigat copiii să protesteze faţă de elevul cu ADHD

"Infracţiunea de incitare la ură şi discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilităţii, dublată de propagarea de mesaje de intoleranţă, umilire, ură şi denigrare în spaţiul public reprezintă un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilităţi din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal", a transmis printr-un comunicat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

Mădălina Turza consideră că începând cu data de 17.10.2016, Ionuţ, un copil din clasa a VII-a din Piteşti, diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la şcoală să înveţe despre ură.

"A fost singur în clasă. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învaţă în aceeaşi clasă ca ei şi îndrăzneşte să spere la normalitate şi integrare. Pe pancartele afişate, era scris: 'Vreau sa imi implinesc visele', 'Vreau să învăţ', 'Vreau sa mi se respecte drepturile', 'Vreau respect'. Copilul privea mesajele şi nu înţelegea ce legătură au cu el. În toată agitaţia în care părinţii propriilor colegi ţipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soţie, îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă", a mai transmis Turza.

Scenariul s-a repetat în următoarele două zile, până când s-a decis unilateral într-o şedinţă a autorităţilor locale: Prefectura, Inspectoratul Şcolar Judeţean, DGASPC, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Şcoala“ I.L. Caragiale” (directorul, psihologul şcolii, medicul şcolii), şi medicul de familie al elevul ca acesta să fie evaluat medical pentru a se stabili ce formă de învăţământ îi este potrivită, mai spune preşedintele CEDCD.

Chiar dacă certificatul de orientare şcolară emis în 2015 îl direcţionează pe elev către învăţământul de masă.

"În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la şcoală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinţii acestora au crezut că au răzbit prin şantaj. După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% şanse de viaţă, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naştere, fiind adoptat de părinţi iubitori, copilul se întreabă cum va reuşi să iasă din acest hăţiş traumatic", mai transmite preşedintele CEDCD.

În acest context, CEDCD îşi exprimă încrederea că părinţii instigatori, care au realizat şi o pagină de socializare împotriva copilului cu probleme, vor fi cercetaţi penal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici