Poliţia Română a cumpărat un sistem portabil de monitorizare a telefoanelor mobile, de 2,8 milioane de lei

Poliţia Română va putea localiza, identifica şi monitoriza telefoanele mobile în reţelele Vodafone, Orange, Cosmote şi RCS&RDS, printr-un sistem portabil cumpărat de la firma germană SYBORG Informationssysteme cu 2,8 milioane de lei.

2789 afișări
Imaginea articolului Poliţia Română a cumpărat un sistem portabil de monitorizare a telefoanelor mobile, de 2,8 milioane de lei

Poliţia Română a cumpărat un sistem portabil de monitorizare a telefoanelor mobile de 2,8 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Poliţia Română va folosi sistemul mobil în valoare de 2,8 milioane de lei, cumpărat de la o firmă germană, pentru localizarea persoanelor urmărite prin intermediul telefoanelor mobile ale acestora, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliţia Română.

"Sistemul mobil va fi achiziţionat din fonduri europene, urmare a accesării Proiectului Olaf Hercules 2 de Asistenţă Tehnică. Acesta va fi achiziţionat în termen de patru luni de la data semnării contractului, data perfectării acestuia de ultima parte fiind 25.04.2013. Precizăm faptul că acesta nu deţine funcţia de interceptare a convorbirilor telefonice, ci doar de localizare a aparatelor GSM", au arătat sursele citate.

Potrivit sursei citate, aparatura va fi folosită pentru localizarea telefoanelor mobile folosite de persoane urmărite, operaţiuni care, susţin poliţiştii, vor fi demarate numai pe baza autorizaţiilor emise de instanţele de judecată.

Poliţia Română va putea localiza, identifica şi monitoriza telefoanele mobile în reţelele Vodafone, Orange, Cosmote şi RCS&RDS, printr-un sistem portabil cumpărat de la firma germană SYBORG Informationssysteme cu 2,8 milioane de lei, potrivit www.e-licitatie.ro.

"Sistemul foloseşte metoda de simulare a unei celule reale a reţelei de telefonie mobilă. Sistemul are mobilitate totală chiar şi în timpul funcţionării, având posibilitatea de instalare pe un autovehicul. Antenele utilizate în cadrul sistemului sunt ascunse vederii, fiind mascate într-un cadru portbagaj auto de plafon", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei pentru achiziţionarea sistemului.

Licitaţia a fost iniţiată în decembrie 2012 şi atribuită trei luni mai târziu singurului ofertant, SYBORG Informationssysteme.

Potrivit caietului de sarcini, unitatea centrală a sistemului este integrată într-o valiză de dimensiune maximă 60x40x30 centimetri şi are incluse antene directive, notebook, scanner de reţea şi acumulatori.

De asemenea, unitatea centrală poate fi conectată la antene omnidirecţionale prin intermediul unui amplificator de reţea.

Cu ajutorul unităţii centrale, poliţiştii vor putea să monitorizeze comunicaţiile GSM şi UMTS prin crearea de celule virtuale cu parametri similari cu cei ai celulelor reţelei reale.

Sistemul permite modificarea puterii semnalului cu care telefoanele ţintă emit, colectarea, înregistrarea şi memorarea într-o bază de date a codurilor IMSI şi IMEI, prcum şi ora şi data înregistrării.

Poliţia Română a solicitat, prin caietul de sarcini, şi instruirea a doi angajaţi, proces care va include 40 de ore de curs teoretice şi practice.

Conform Poliţiei Române, după perioada de instruire, cei doi vor deveni, la rândul lor, formatori pentru alţi poliţişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici