Politicieni din Ungaria, la manifestările de Ziua Maghiarilor,la care sunt aşteptate mii de persoane

Mai mulţi politicieni din Ungaria, între care parlamentari şi ministrul Dezvoltării Naţionale, vor participa, duminică, la evenimentele organizate în Transilvania, de Ziua Maghiarilor, manifestările principale, la care sunt aşteptate mii de persoane, având loc la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe.

513 afișări
Imaginea articolului Politicieni din Ungaria, la manifestările de Ziua Maghiarilor,la care sunt aşteptate mii de persoane

Politicieni din Ungaria, la manifestările de Ziua Maghiarilor,la care sunt aşteptate mii de persoane (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Reprezentanţi ai UDMR au declarat corespondentului MEDIAFAX că la manifestările de Ziua Maghiarilor de la Satu Mare va fi prezent ministrul ungar al Dezvoltării Naţionale, Seszták Miklós, în timp ce la ceremoniile de la Miercurea Ciuc va participa secretarul de stat în Ministerul Resurselor Umane, Soltesz Miklos.

Evenimentul central al UDMR va fi organizat în municipiile Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, unde va merge şi preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

La Sfântu Gheorghe, manifestările vor începe la ora 12.00, cu un marş festiv spre Piaţa Libertăţii, urmat de depuneri de coroane la monumentul eroilor Revoluţiei de la 1848, în Parcul Centra,l şi de un spectacol în Piaţa Libertăţii.

La Miercurea Ciuc, de la ora 16.30 este programat un moment comemorativ în Piaţa Cetăţii, iar de la ora 18.00 va avea loc un spectacol de gală la Casa de Cultură din oraş.

Şi la Cluj-Napoca vor fi organizate manifestări care să marcheze Ziua Maghiarilor. Astfel, de la ora 11.00 este programat să aibă loc un marş prin centrul oraşului, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, până la Biserica "Sfântu Mihail", urmat de depuneri de coroane.

"Aşteptăm câteva mii de persoane la ceremonia de depunere a coroanelor de flori pe clădirea fostului hotel Biasini din Cluj-Napoca. La Biserica Sfântu Mihail din Piaţa Unirii, de la 12.30, este programată o slujbă religioasă, urmată, de la ora 14.00, de ceremonia depunerii de coroane la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini", a spus preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras.

La manifestări vor fi prezente oficialităţi locale, dar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

La Oradea, manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sunt organizate de PPMT şi CNMT. Astfel, de la ora 10.00, la Biserica Reformată Olosig, Szászfalvi László, preot reformat la Csurgó (Ungaria) şi membru al Parlamentului Ungariei, va oficia o slujbă festivă, iar de la ora 11.30 va avea loc o ceremonie de depunere de flori la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, peste 10.000 de persoane au participat, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.

Şi la Sfântu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestări, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând atunci că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

La Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită de peste o mie de persoane, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarând acolo că "libertatea unei minorităţi e fragilă" şi că "duşmanii libertăţii maghiarilor nu au dispărut", astfel că aceştia trebuie să lupte pentru fiecare clasă cu predare în maghiară, pentru plăcuţele bilingve sau instituţiile de cultură.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi.

În Piaţa Sfatului din Braşov au fost circa o sută de persoane având steaguri ale Ungariei şi steaguri secuieşti şi intonând imnul Ungariei şi cântece patriotice de la 1848.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată şi la Timişoara, prin ceremonii de depuneri de coroane la diferite monumente şi un spectacol la Casa Tineretului, în timp ce la Bistriţa peste 200 de maghiari au asistat la un spectacol de poezie şi cântece.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici