Ponta: Acum 15 ani am obţinut condamnarea crimei cibernetice. Unii spun că mai bine rămâneam procuror

România era cunoscută în urmă cu 15 ani ca ţara cu cei mai mulţi hackeri, dar acum are instrumente eficiente de combatere, spune premierul Ponta, amintindu-şi că tot atunci, ca procuror,a obţinut prima condamnare la o infracţiune cibernetică şi completând: "Unii spun că mai bine rămâneam procuror!"

218 afișări
Imaginea articolului Ponta: Acum 15 ani am obţinut condamnarea crimei cibernetice. Unii spun că mai bine rămâneam procuror

Victor Ponta (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"În urmă cu 15 ani, ca procuror am întocmit prima trimitere în judecată şi am obţinut prima condamnare pentru o persoană care a comis o crimă cibernetică, o infracţiune cu caracter cibernetic. Unii spun că mai bine rămâneam procuror. Ceea ce mă bucură este că România a progresat enorm în ceea ce priveşte legislaţia, dar şi instituţiile de aplicare a legii în acest sens. În urmă cu 15 ani eram cunoscuţi în America şi în Europa ca ţara care creşte cei mai mulţi hackeri şi tineri care încalcă legea. Acum suntem cunoscuţi ca o ţară care are instituţii publice şi specialişti în combaterea criminalităţii informatice", a afirmat Ponta la reuniunea solemnă a grupului interministerial strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii, cu ocazia lansării, la Bucureşti, a Oficiului Consiliului Europei pentru acest domeniu.

El a asigurat că atât Guvernul, cât şi alte instituţii vor sprijini activitatea Oficiului şi a punctat faptul că criminalitatea informatică poate afecta orice, de la reţeaua de electricitate care alimentează Guvernul la comunicarea de date a televiziunilor sau programul avioanelor cu care demnitarii străini vin la Bucureşti, ceea ce presupune că şi pericolul este foarte mare.

Premierul a apreciat că războaiele actuale vor fi mai puţin purtate cu armament clasic, astfel că este nevoie ca autorităţile să acorde atenţie combaterii criminalităţii informatice.

Conform procedurii, toate programele de asistenţă ale Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice urmează să fie implementate prin intermediul Oficiului de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici