Ponta: Băsescu a sesizat DNA privind atribuirea lucrărilor la Comarnic-Braşov/Oprea: Ponta minte/REACŢIA DNA referitoare la acest caz

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că şeful statului, Traian Băsescu, a sesizat DNA cu privire la atribuirea lucrărilor la autostrada Comarnic-Braşov, în replică purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, declarând, marţi, că afirmaţia premierului este mincinoasă.

4877 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu a sesizat DNA privind atribuirea lucrărilor la Comarnic-Braşov/Oprea: Ponta minte/REACŢIA DNA referitoare la acest caz

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Şi mai e un caz care recunosc că-mi stă pe suflet şi de care nu mă las cât sunt prim-ministru şi dacă oi fi preşedinte: Comarnic-Braşov, parteneriat public-privat, să facem din banii altora. Un an şi două luni am negociat, am făcut toate procedurile, am trimis la EUROSTAT, am făcut absolut tot. Trebuia să semnăm contractul. A ieşit domnul Băsescu, ţineţi minte, la învestitura domnului Rus, şi a zis: «Vedeţi, corupţie!»”, a spus Ponta, la România Tv.

Şi a făcut sesizare la DNA. Atenţie, a făcut sesizare pentru un contract pe care noi nu l-am semnat. Deci el a zis: «Vă spun eu că ăştia-s nişte corupţi !?». DNA, dacă primeşte sesizare, sigur, s-a dus şi a întrebat: «Aţi semnat vreun contract?». «Nu, nu am semnat încă. O să-l semnăm!». «Aaa... că ne-a zis domnul Băsescu că atunci când o să-l semnaţi o să fie ceva...»”, a adăugat Ponta.

El a spus că în astfel de acţiuni se vede ”foarte multă răutate” precum şi mentalitatea lui Traian Băsescu, care a rămas celebru în România prin faptul că, atunci când era ministru al Transporturilor, a spus că România nu are nevoie de autostrăzi.

Eu vreau să semnăm şi să facem Comarnic-Braşov, pentru că România nu se va dezvolta până când nu reuşim să trecem din Bucureşti în Transilvania pe autostradă”, a mai spus Ponta.

În replică, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu nu a făcut nicio sesizare la DNA cu privire la atribuirea lucrării la Autostrada Comarnic -Braşov, aşa cum, “în mod mincinos”, a afirmat premierul Victor-Viorel Ponta.

În discursul susţinut la învestirea în funcţie a ministrului Transporturilor, domnul Ioan Rus, în data de 25 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, domnul preşedinte Traian Băsescu a atenţionat asupra unor suspiciuni din timpul procedurii de atribuire a acestor lucrări, suspiciuni care au provocat retragerea a două bănci europene extrem de importante care, în mod uzual, finanţează proiecte în România”, a adăugat Oprea.

DNA: Nu s-a primit vreo sesizare de la Preşedinţie sau preşedinte privind autostrada Comarnic-Braşov

Oficiali ai DNA au precizat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost primită şi nici înregistrată vreo sesizare de la preşedintele României sau de la administraţia prezidenţială având ca obiect atribuirea sau nereguli privind lucrările la autostrada Comarnic-Braşov, aşa cum a susţinut premierul Victor Ponta.

"Pe rolul DNA nu a fost primită, nici înregistrată vreo sesizare de la preşedintele României sau de la administraţia prezidenţială având ca obiect atribuirea/nereguli privind lucrările la autostrada Comarnic-Braşov", este răspunsul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la o solicitare formulată de MEDIAFAX.

Întrebaţi dacă la DNA s-a primit vreo sesizare privind autostrada Comarnic-Braşov de la o altă instituţie sau persoană, oficiali ai Direcţiei au spus că nu există înregistrată nicio astfel de reclamaţie.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, la depunerea jurământului, noului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, să fie atent la premisele contractării Autostrăzii Comarnic-Braşov, precizând că, din informaţiile sale, deja s-au produs acte de corupţie.

"Atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme. Acolo ar trebui să fiţi atent în mod deosebit la premisele de contractare a Autostrăzii Comarnic-Braşov. Din informaţiile mele, deja s-au produs acte de corupţie. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro, care nu vor mai fi valabile, cea mai mare parte din ele, în 2 ani. Dar s-au găsit nişte firme cărora să li facă cadouri. Am rugămintea să verificaţi cu atenţie lucrurile acestea înainte de a vă asuma derularea mandatului", i-a spus Băsescu lui Rus, după ce acesta a depus jurământul ca ministru al Transporturilor.

"Sigur, cu Loteria nu sunteţi dumneavoastră şi nici cu banii de la Rompetrol, dar poate vă uitaţi la colegii din Guvern. Vă mulţumesc mult şi vă doresc succes", a adăugat el.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, nu a reuşit să semneze în perioada mandatului său contractul pentru una dintre cele mai aşteptate autostrăzi, respectiv Comarnic - Braşov. Premierul Victor Ponta şi Dan Şova s-au întâlnit la jumătatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia acestui tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov, prilej cu care cele două părţi au semnat un memorandum de înţelegere.

Ponta afirma atunci că autostrada Comarnic-Braşov, în lungime de 53 kilometri, va fi finalizată în 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, iar taxa de utilizare avută în vedere va fi de 5,7 lei plus TVA, lucrările de construcţie urmând să înceapă la finalul lunii aprilie.

La sfârşitul lunii martie, ministrul Transporturilor anunţa că acordul pentru construcţia autostrăzii va fi semnat în iunie, nu în aprilie, aşa cum se anunţase iniţial, amânarea termenului fiind un lucru "eminamente pozitiv" întrucât statul a reuşit să obţină angajamentul ferm din partea BEI, BERD şi Băncii Mondiale pentru susţinerea proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici