Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE. Fiţi ponderaţi de sărbători

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, la Constanţa, că Guvernul "se luptă" să salveze micii de Comisia Europeană, adăugând că "nu e nicio problemă", şi le-a transmis românilor să fie "mai ponderaţi" de sărbători.

600 afișări
Imaginea articolului Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE. Fiţi ponderaţi de sărbători

Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE. Fiţi ponderaţi de sărbători

"Noi ne luptăm, salvăm micii. Deci nu e nicio problemă, micii îi salvăm de Comisia Europeană", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, după inaugurarea celui de-al şaselea centru SMURD din ţară dotat cu elicopter.

El le-a transmis "un gând special" celor care muncesc de sărbători şi i-a îndemnat pe români să fie "ponderaţi" în această perioadă.

"Un gând special pentru cei care muncesc şi un gând pentru cei care, ca şi mine, stau cu familia - să fie mai ponderaţi în această perioadă", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, pe Aeroportul "Mihail Kogalniceanu" din Constanţa, la inaugurarea celui de-al şaselea centru SMURD din ţară dotat cu elicopter, care va deservi judeţele Constanţa şi Tulcea, dar şi Delta Dunării.

Tot vineri, Ponta a vizitat un punct de lucru de pe platforma Petromar, judeţul Constanţa.

Guvernul a transmis Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.

Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.

Guvernul anunţa joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul "mititei" să fie introdus, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli.

"Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", se arăta în comunicatul Executivului.

Guvernul preciza că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial.

Asociaţia Română a Cărnii, cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor "tradiţionale", pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interzişi.

În 2012, piaţa locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici