Ponta, despre ora de religie: Se aştepta dezastru, dar 95% dintre copii s-au înscris. Trebuie o mai bună gândire

Premierul Victor Ponta a afirmat că speră ca viitoarele probleme de rezolvat să fie abordate cu o mai bună analiză şi gândire, arătând că în cazul religiei, pentru care a fost cerut copiilor să depună cereri de înscriere, s-a crezut că va fi un dezastru, dar 95% dintre copii s-au înscris la cursuri.

548 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre ora de religie: Se aştepta dezastru, dar 95% dintre copii s-au înscris. Trebuie o mai bună gândire

Ponta, despre ora de religie: Se aştepta dezastru, dar 95% dintre copii s-au înscris. Trebuie o mai bună gândire (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Poate reuşim să facem lucruri mai bine analizate şi mai bine gândite. Atât scandal şi ceartă cu chestia cu religia şi s-au înscris 95%. Credeam că o să fie cine ştie ce dezastru, dar 95%, de bunăvoie, părinţii vor să facă, pentru că au nevoie copiii de valori. Îmi doresc ca data viitoare, când vorbim despre un subiect important, să o facem mai serios, mai aplicat şi mai analizat, nu cu «hei-rup», cum se face", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Peste 90% dintre elevi s-au înscris la ora de religie, până luni la prânz fiind înregistrate în sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, potrivit Ministerului Educaţiei.

Totodată, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru înscrierea la clasa pregătitoare, pe 135.049 (93,55%) s-a optat pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curţii Constituţionale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă şi după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, spunea ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici