Prea multe analize nejustificate în timpul sarcinii, cu scop comercial

Gravidele trebuie să facă obligatoriu două ecografii sau cel mult patru în timpul unei sarcini normale, analizele uzuale de sânge şi cele pentru posibile infecţii ale colului uterin, altfel riscă să cheluiască inutil bani şi să sporescă stresul în acestă perioadă.

287 afișări
Imaginea articolului Prea multe analize nejustificate în timpul sarcinii, cu scop comercial

Prea multe analize nejustificate în timpul sarcinii, cu scop comercial

Potrivit profesorului Radu Vlădăreanu, şef de clinică la Spitalul Elias din Bucureşti, orice gravidă trebuie să ştie care sunt analizele obligatorii în timpul sarcinii.

Astfel, în trimestrul întâi gravida trebuie să facă analizele uzuale de sânge, respectiv hemogramă, glicemie, ioni, analizele hepatice şi de coagulare. În plus, vror mai fi efectuate analizele care pun în evidenţă prezenţa unei infecţii cu anumite virusuri de tipul citomegalovirusuri, toxopalsma sau hepatita B, C şi HIV. Din urină va fi realizată urocultură cu antibiograma, dacă este posibil. Apoi alte analize vizează depistarea unor infecţii din col, precum clamidia sau microplasmă. De asemenea, ar fi indicat un test Papanicolau recent, a mai spus medicul.

La sfârşitul trimestrului întâi trebuie făcut bitest, tot din sânge şi o ecografie morfologică a embrionului, respectiv prima investigaţie de acest tip, cea de la 11-13 săptămâni. Este vorba despre o ecografie mai performantă care urmăreşte dacă sunt anumite semne care ar putea fi asociate cu sindromul Down şi evaluează anatomia embrionului.

Urmează apoi ecografia din trimestrul al doilea, în jurul săptămânii 20. Acesta va fi făcută obligatoriu, pentru că este ecografia morfologică a fătului.

"Este foarte importantă acestă ecografie, întrucât în jurul acestei vârste este definitivată formarea cordului, a marilor vase din corp. Nu trebuie să uităm că principalele malformaţii întâlnite la făt sunt cele cardiace, apoi urmează anomaliile cromozomiale de genul sindromului Down. Anomaliile cardiace sunt de multe ori greu de depistat. Rata de detecţie este, potrivit literaturii de specialitate, de 30 la sută. Cam unu la sută dintre copii ar putea avea anomalii cardiace. Momentul naşterii este cel mai riscant din viaţa fătului. Riscul ca un copil să moară la naştere sau imediat după este la fel de mare ca al unui bătrân de 70 ani'', a mai spus medicul.

"Important este ca fiecare gravidă să aibă un medic specialist şi să nu mergă toată ziua la analize, decât dacă situaţia medicală o impune'', a adăugat Vlădăreanu.

În trimestrul trei, gravida va merge la medic dar pentru controale obişnuite, dacă acesta vrea să verifice situaţia placentei sau a copilului.

"Înaintea naşterii trebuie să reprete nişte analize uzuale, hemogramă coagulare, dar să verifice din nou prezenţa sau nu în col a streptocoului B care este foarte «la modă», care grevează o mare patologie neonatală. Apoi naşterea. Nu sunt foarte multe analize şi nici nu trebuie să trimitem femeia toată ziua să facă ecografii. Sunt două obligatorii. Nu ar fi nicio nenorocire dacă în nouă luni sunt realizate două sau chiar patru ecografii, dar nu zece, dacă nu este cazul", a conchis Vlădăreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici