Boc l-a revocat din funcţie pe preşedintele ANPM şi l-a numit în loc pe Abos Gabriel

Prim-ministrul Emil Boc l-a revocat, luni, pe Nagy Iosif, ca urmare a demisiei acestuia din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în locul acestuia fiind numit Abos Gabriel.

631 afișări
Imaginea articolului Boc l-a revocat din funcţie pe preşedintele ANPM şi l-a numit în loc pe Abos Gabriel

Boc l-a revocat din funcţie pe preşedintele ANPM şi l-a numit în loc pe Abos Gabriel (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Boc l-a numit pe Abos Gabriel în funcţia de preşedinte al ANPM la propunerea ministrului Mediului şi Pădurilor, László Borbély.

Abos Gabriel a ocupat până în prezent funcţia de comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu.

Abos Gabor este fostul adjunct al comisarului general al Gărzii de Mediu.

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare.

Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional pi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a confirmat, vineri, la Târgu Mureş, că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficienţe legate de ANPM şi că va lua în acest caz "măsuri administrative".

"Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni", a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Întrebat dacă intenţionează să îl schimbe pe Nagy Iosif şi dacă România va evita suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi, Borbely a răspuns afirmativ.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului" dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, el precizând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească".

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici