Preşedintele CJ Harghita: Avem de patru ori mai mulţi urşi în judeţ decât ”numărul optim”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, cere organismelor europene să adopte măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de animalele sălbatice, susţinând că numărul urşilor a ajuns să fie de patru ori mai mare decât cel pe care îl poate susţine fondul cinegetic din judeţ.

420 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Harghita: Avem de patru ori mai mulţi urşi în judeţ decât ”numărul optim”

Preşedintele CJ Harghita: Avem de patru ori mai mulţi urşi în judeţ decât ”numărul optim”

Potrivit datelor unui studiu realizat de grupul de analiză şi sinteză al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, comunicate presei luni, ”numărul optim” de urşi în judeţul Harghita este de 340 de exemplare, ”de patru ori mai mic” faţă de cel raportat de asociaţiile de vânătoare din judeţ, respectiv 1.350, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Astfel, numeroşi urşi ajung în teritoriile locuite de oameni pentru a-şi procura hrană, iar adesea întâlnirea dintre urs şi om se soldează cu daune”, se arată în comunicatul de presă al CJ Harghita.

Conform sursei citate, anul trecut, în judeţul Timiş s-a aprobat împuşcarea a 16 la sută din populaţia de urşi, în timp ce pentru judeţul Harghita a fost stabilită o cotă de recoltare de numai 3,9 la sută.

În comunicatul de presă se menţionează că preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a solicitat în repetate rânduri găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, iar în prezent el ”încearcă prin toate mijloacele” să introducă în raportul de revizuire a strategiei proiectului ”Natura 2000” aspecte privind victimele atacurilor urşilor.

”La şedinţa Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR), din 20 noiembrie, preşedintele CJ a solicitat grupului Partidului Popular European (PPE) luarea de măsuri care să ducă la rezolvarea problemelor cauzate de daunele provocate de animalele sălbatice. Borboly Csaba s-a consultat în această chestiune şi cu membrul fracţiunii luxemburgheze Roby Biwer, din partea căruia a primit asigurări că va încerca să introducă în raportul său la capitolul de prevenire a conflictelor, partea cu «vătămările corporale»”, se precizează în documentul citat.

De asemenea, Borboly a solicitat UDMR să sprijine şi să facă demersuri în PPE, pentru rezolvarea problemelor provocate de urşi în judeţ.

”Introducerea acestor aspecte în platforma Uniunii Europene este foarte dificilă, iar cu această ocazie solicit UDMR să sprijine aceste demersuri în cadrul Partidului Popular European, astfel ca grupul acestuia să poată să-şi asume sprijinirea propunerii în cadrul Comitetului Regiunilor”, a afirmat Borboly Csaba.

La rândul său, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, ”matematic”, cifrele prezentate în studiul realizat de Consiliul Judeţean sunt corecte, însă pornesc pe premise greşite, în ultimii 25 de ani nefiind făcut niciun studiu referitor la ”numărul optim” de exemplare de urşi pe care îl poate susţine fondul cinegetic din judeţ.

”Matematic este corect, un profesor de matematică nu ar găsi vreo greşeală, dar nu există un studiu care să stabilească numărul optim al populaţiei (de urs – n.r.). Stabilirea numărului optim ar trebui să pornească de la un studiu ştiinţific foarte amănunţit despre habitatul urşilor şi câte exemplare de urşi poate el să întreţină. Cifrele prezentate sunt cele deţinute de asociaţiile de vânătoare înainte de 1989, care au fost preluate din mers şi care tot timpul au influenţat în mod negativ rezultatele acestor studii. Am văzut că sunt studii comparative cu alte judeţe, dar ceea ce pot să spun este că numărul optim nu mi se pare că este fundamentat ştiinţific, acolo trebuie căutate eventualele erori care s-au strecurat în acest studiu şi corectate printr-un alt studiu făcut despre numărul optim”, a spus şeful APM Harghita.

Potrivit evaluărilor APM, în Haghita trăiesc între 800 şi 1.000 de exemplare de urşi, iar numărul pagubelor provocate de aceste animale este în scădere faţă de anul trecut, când numărul total al cazurilor de pagube provocate de animalele sălbatice în judeţ a fost de 242, urşii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea.

”Anul acesta, până în prezent, au fost înregistrate 170 de pagube produse de animale sărbatice, 70 la sută din acestea fiind provocate de urşi. Probleme au fost peste tot, şi în zona de nord a judeţului şi la Plăieşi, la Lunca de Sus şi Lunca de Jos, mai puţin în zona Cristurului şi în bazinul Odorhei, în anul acesta”, a mai spus Domokos Laszlo.

Pe de altă parte, localnicii din Topliţa, care au suferit pagube în urma atacurilor urşilor, susţin că sunt mai multe animale decât anul trecut, iar pagubele sunt mai mari, aceeaşi părere având şi oamenii din Plăieşii de Jos şi din Valea Ghimeşului.

Locuitorii comunei Leliceni spun că niciodată nu au avut atât de mulţi urşi ca anul acesta şi cu un comportament atât de ciudat.

”Sunt mai mulţi urşi care se plimbă prin satele din comună, chiar şi pădurarul confirmă că sunt mult mai mulţi. De exemplu, pe teritorul comunei, pe trei mii de hecare sunt opt urşi. Niciodată nu am avut atât de multe pagube din cauza lor, înainte nu am avut probleme. În toamnă, au intrat în 13 curţi şi au mâncat câinii, vă daţi seama cât de speriaţi erau oamenii, că le era teamă să iasă din case după ce se întuneca”, a povestit primarul comunei Leliceni, Pal Peter.

De la începutul anului, cinci persoane din Harghita, între care şi un copil de 14 ani, au ajuns la spital după ce au fost atacate de urşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici