Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, şocat că facultăţile româneşti de medicină nu selectează studenţii străini

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, Michel Legmann, a declarat la întâlnirea Asociaţiei Medicilor Români din Franţa, că deşi condiţiile de studiu în facultăţile de medicină româneşti sunt foarte bune, este şocat de faptul că acestea nu au un sistem de selecţie pentru studenţii străini.

505 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, şocat că facultăţile româneşti de medicină nu selectează studenţii străini

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, şocat că facultăţile româneşti de medicină nu selectează studenţii străini (Imagine: Mediafax Foto)

Michel Legmann le-a spus medicilor români că a fost într-o vizită de lucru în România, pentru a vedea care sunt condiţiile de studiu în facultăţile de medicină, având în vedere că un număr însemnat de studenţi francezi merg să studieze acolo.

El a spus că a fost în egală măsură interesat de felul în care francezii ajung studenţi în România şi a fost "şocat" să afle că nu există o selecţie a celor care vor să intre la medicină.

Michel Legmann a mai spus că Franţa îşi pune problema ca francezii care obţin diplome în România să fie examinaţi la reîntoarcerea lor şi dacă nu trec de două ori un anumit test să nu poată profesa, limitându-se astfel reinserţia lor.

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa a precizat că deocamdată acest lucru nu ar fi posibil, deoarece nu ar fi permis de legislaţia comunitară.

"Am fost în facultăţile de la Iaşi şi din Cluj, am discutat cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii. Condiţiile de studiu oferite în facultăţile din România sunt foarte bune. Ce a fost şocant este că nu există selecţie pentru a intra la o facultate de medicină. La noi, după primul an este un examen extrem de dificil (...). Am discutat cu responsabilii români despre faptul că nu există nicio selecţie, în afara bacalaureatului", a declarat Legmann.

El a mai spus că a discutat cu ministrul Daniel Funeriu, care cunoaşte la fel de bine sistemul de învăţământ francez, ca şi pe cel românesc, acesta asigurându-l că va analiza calitatea recrutării în facultăţile de medicină.

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa consideră că România ar trebui să impună nişte limite privind numărul de studenţi formaţi anual, acest lucru fiind valabil în Franţa, dar şi în Belgia.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor Români (AMR) din Franţa, profesorul Şerban Mihăileanu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că este de acord cu afirmaţiile lui Michel Legmann, arătând că admiterea într- facultate de medicină fără o selecţie serioasă implică nişte riscuri.

"Este adevărat, facultatea fără selecţie este un mare risc. Fac parte dintr-o generaţie în care eram între 9 şi 10 pe un loc şi la concursul de internat erau cam 20 de locuri pentru 350 de absolvenţi. Normal că un sistem de învăţământ fără selecţie este întotdeauna supus unor riscuri deosebite. Nu doar formarea din timpul facultăţii poate să conteze, poate să conteze şi bagajul iniţial", consideră Şerban Mihăileanu

Şi vicepreşedintele AMR, Călin Ciofu, crede că studenţii francezi beneficiază în România de o anumită "permisivitate" în facultăţi, care este puţin acceptabilă chiar şi pentru medicii şi studenţii români, care sunt supuşi unor examene.

Michel Legmann a participat la întâlnirea anuală a Asociaţiei Medicilor Români din Franţa, organizată cu sprijinul Ambasadei României la Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici