Preţurile la produsele alimentare vor creşte cu 10 până la 25 la sută

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că produsele alimentare se vor scumpi în următoarele luni cu procente cuprinse între 10 şi 25.

85 afișări
Imaginea articolului Preţurile la produsele alimentare vor creşte cu 10 până la 25 la sută

Preţurile la produsele alimentare vor creşte cu 10 până la 25 la sută (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Matei a afirmat că primele produse care se vor scumpi vor fi pâinea, carnea şi laptele, cu procente cuprinse între 10 şi 25.

"Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea. (...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va fi cuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs", a afirmat Matei.

Preşedintele FNPAR a declarat că motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul că preţul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, de nivelul TVA şi de faptul că inflaţia, anul acesta, a trecut de şapte procente. În opinia sa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul că producătorii autohtoni preferă să exporte anumite produse, cum ar fi grâul, care apoi este importat la un preţ mai mare.

"Nu este rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Tote statele europene din jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilor cetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră, şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şi floarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai găseşte materie primă", a spus Matei.

El a menţionat că, atunci când ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că preţul alimentelor nu va creşte, a acţionat ca "un om politic", iar când a afirmat că va creşte a acţionat ca "un ministru".

"Prima declaraţie a lui Valeriu Tabără, când a spus că nu se vor scumpi produsele, a fost una a unui om politic. Văzând realitatea, a făcut apoi o declaraţie de ministru, o declaraţie pe care era obligat să o facă. El nu a greşit. Au greşit cei care i-au impus să retragă acea prognoză. El a avut curajul să spună un adevăr. Nu complet, în proporţie de 80 la sută, dar a spus un adevăr", a adăugat Matei.

Întrebat dacă aceste declaraţii ar putea să îl coste funcţia pe Valeriu Tabără, Matei a răspuns că nu crede acest lucru, deoarece este "greu să găsească un alt om potrivit, sau un alt fraier, care să accepte funcţia de ministru al Agriculturii".

Creşterea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"Ministrul Valeriu Tabără nu este de acord şi nu va promova niciodată o politică de creştere a preţurilor produselor agro-alimentare care, în acest moment, este nejustificată. Astfel, atât ministrul agriculturii, cât şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu susţin punctul de vedere al celor care aruncă vina pe producătorul agricol român, fie el mic sau mare. Chiar în contextul în care preţul la materia primă a crescut, există suficiente rezerve în costuri, de la procesator până la raft, care să nu modifice preţurile de vânzare către consumatori", se arăta într-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Agriculturii.

În urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara că preţul alimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%, potrivit unor prime estimări, el adăugând totodată că autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru respectarea de către comercianţi a Codului de bune practici în comerţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici