Pricopie: Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească

Franţa va fi a cincea ţară, după Spania, Italia, Belgia şi Olanda, în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevii de origine română, dar şi pentru ceilalţi şcolari interesaţi de acest program, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

817 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească

Pricopie: Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (Imagine: Hepta)

Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea în învăţământul preuniversitar francez a cursurilor de Limbă, cultură şi civilizaţie românească la întâlnirea de la Paris cu omologul său francez, Vincent Peillon, şi cu Irina Bokova, director general UNESCO.

Remus Pricopie a subliniat în cadrul întâlnirii interesul României de a aprofunda şi dezvolta relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei.

"Ar fi o noutate pentru elevii români din Franţa, dar nu şi pentru sistemul naţional de educaţie, întrucât acest curs a fost implementat de Institutul Limbii Române din 2007 în ţări precum Spania, Italia, Belgia şi Olanda. Franţa ar deveni astfel a cincea ţară unde elevii români, dar nu numai, ar putea studia la şcoală Limba, cultura şi civilizaţia românească", a spus Remus Pricopie, la revenirea în ţară după vizita la Paris.

Ministrul Educaţiei a adăugat că instituţia pe care o conduce susţine predarea limbii franceze şi a disciplinelor non-lingvistice în limba franceză în învăţământul românesc.

"În România funcţionează astăzi 30 de licee bilingve, în care studiile se finalizează cu bacalaureat bilingv. În universităţile româneşti îşi desfăşoară activitatea şapte lectori francezi. Dintre programele europene existente, cea mai mare mobilitate a studenţilor români către Franţa se înregistrează prin programul Erasmus, respectiv 24,13 la sută dintre aceştia. Distribuţia pe niveluri de studiu este de 51 la sută - licenţă, 36 la sută - de masterat şi 13 la sută - doctorat", a mai spus Pricopie.

Ministrul a apreciat şi buna colaborare bilaterală în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi necesitatea eficientizării sistemelor de formare profesională prin accesarea Fondului Social European (FSE).

Ministrul Remus Pricopie l-a invitat la Bucureşti pe omologul său, Vincent Peillon, cu ocazia inaugurării noii clădiri a Liceului Francez "Anna de Noailles", care va avea loc în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici