Primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România a fost inaugurat

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj a inaugurat, marţi, primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România, într-un proiect cu finanţare norvegiană de peste 1,5 milioane de euro, care are rolul de protejare a sănătăţii umane şi a mediului.

181 afișări
Imaginea articolului Primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România a fost inaugurat

Primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România a fost inaugurat

Directorul APM Cluj, Grigore Crăciun, a declarat, marţi, că prin cele cinci puncte deschise în judeţ, în Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda şi Huedin, se monitorizează benzenul, toluenul, dar şi metalele grele, precum arseniu, nichel şi cadmiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"APM Cluj a finalizat proiectul <Realizarea unui sistem integrat de culegere şi transmitere a datelor provenite din monitorizarea substanţelor chimice periculoase în judeţul Cluj> finanţat printr-un grant norvegian de 1,5 milioane de euro, primul de acest fel din România. Au fost achiziţionate echipamente noi de laborator, iar prin cele cinci puncte deschise în judeţ, în Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda şi Huedin, se monitorizează benzenul, toluenul dar şi metalele grele, precum arseniu, nichel şi cadmiu, datele fiind afişate online, de unde pot fi accesate inclusiv de la nivelul Comisiei Europene. Prin realizarea proiectului, s-a urmărit îmbunătăţirea monitorizării substanţelor chimice periculoase din aerul înconjurător în scopul protejării sănătăţii oamenilor şi a mediului”, a spus Crăciun.

Potrivit acestuia, primele măsurători efectuate începând de duminică seara, de când funcţionează acest sistem, nu indică depăşiri ale valorilor normale la niciuna dintre substanţele periculoase monitorizate.

"În momentul în care vor avea loc depăşiri, vor putea fi sesizate imediat autorităţile locale care vor lua măsuri pentru reducerea acestor substanţe. În cazul compuşilor organici volatili – benzen, toluen, se va restricţiona traficul rutier, iar în cazul metalelor grele, va avea loc o curăţenie a zonei pentru reducerea acestora. Poluarea cu astfel de substanţe poate cauza îmbolnăviri grave, chiar boli incurabile”, a explicat directorul APM Cluj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici