Video Probleme la adăposturile pentru câini din Capitală: animale nesterilizate, nedeclarate şi neînregistrate - VIDEO

Peste 1.200 de câini nesterilizaţi, nedeclaraţi şi neînregistraţi au fost descoperiţi în trei dintre cele opt adăposturi din Capitală ale unor ONG-uri, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

3206 afișări

"Au fost identificate până acum opt adăposturi în Capitală. În trei dintre acestea am găsit peste 1.200 de câini care nu erau înregistraţi, animalele fiind nesterilizate şi nevaccinate antirabic", a spus coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Răzvan Băncescu a precizat că numărul animalelor care trăiesc în cele opt adăposturi, identificate în urma unor controale care au avut loc în luna aprilie, este estimat la peste 2.000, acestea fiind ţinute în condiţii improprii de igienă, fără a fi vaccinate, sterilizate sau înregistrate.

Unul dintre adăposturile ilegale identificate de ASPA este cel al Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară EMA (Ema Shelter, fostă Laila), unde au fost găsiţi 304 câini nevaccinaţi, neînregistraţi şi, în mare parte, nesterilizaţi.

În 29 aprilie, în urma unor sesizări care aveau ca obiect mirosul şi zgomotul făcut de câinii ţinuţi într-un adăpost de pe strada Pericle Papahagi nr. 22-24, din Sectorul 3 al Capitalei, o echipă de inspectori a municipalităţii şi reprezentanţi ai ASPA au făcut un control. Inspectorilor municipalităţii nu li s-a permis accesul în adăpost, însă coordonatorul de proiect al ASPA a spus că au fost identificaţi 304 câini fără stăpân, adăpostul funcţionând fără autorizaţie şi fără acordul proprietarului de drept al imobilului respectiv.

Un alt adăpost este cel deţinut de Asociaţia "Prietenii Animalelor - România", din Drumul Săbăreni nr. 69-73, în Sectorul 6 al Capitalei, unde au fost găsiţi 600 de câini neînregistraţi, nedeclaraţi, nevaccinaţi antirabic şi în mare parte nesterilizaţi.

Totodată, la momentul controlului inspectorilor municipalităţii, în caietul unde trebuiau înregistrate operaţiile făcute animalelor nu mai erau trecute însemnări din anul 2006, iar în registrul de vaccinări nu mai fuseseră înregistrate operaţiuni din anul 2003.

"Deşi, în urma investigaţiilor efectuate, am găsit că fundaţia strânge fonduri atât pentru sterilizări, cât şi pentru adopţiile internaţionale, nicio operaţiune nu era înregistrată" a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu.

La câteva sute de metri faţă de adăpostul Asociaţiei "Prietenii animalelor - România" era adăpostul Fundaţiei "Daisy Hope", tot pe Drumul Săbăreni, la numerele 131-137.

"Estimăm prezenţa a aproximativ 300 de animale, însă nu s-a putut lua legătura cu niciun reprezentant sau angajat al adăpostului, deoarece, deşi timp de trei zile adăpostul a fost monitorizat, nicio persoană nu a descuiat poarta adăpostului pentru a hrăni sau a da apă animalelor", a mai arătat Răzvan Băncescu.

În urma controlului la adăpostul din strada Pericle Papahagi nr. 22-24, inspectorii Primăriei Capitalei au dat o amendă în valoare de 3.000 de lei, iar adăpostul a fost evacuat de la adresa respectivă "câteva zile mai târziu", a precizat Băncescu.

La adăpostul din Drumul Săbăreni nr. 69-73, care funcţiona în baza avizelor prevăzute de lege, Asociaţia "Prietenii Animalelor - România" a fost amendată cu 5.000 de lei de inspectorii municipalităţii, pentru nerespectarea normelor de salubritate şi igienizare pe teritorul municipiului Bucureşti, iar pentru adăpostul "Daisy Hope" se aşteaptă identificarea persoanelor care reprezintă fundaţia.

"Din păcate, deşi anumite ONG-uri se declară susţinătoare ale metodei «Capturare-Sterilizare-Returnare», ele stochează câinii în condiţii improprii. De asemenea, sunt zone din care dispar câinii, iar populaţia acuză pe nedrept ASPA. Din acest motiv, vom continua să monitorizăm atent toate adaposturile şi refugiile care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureşti", a mai spus Băncescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici