Procurorii susţin că Duicu făcea trafic de influenţă din cabinetul lui Ponta. Ce spun Ponta, Stroe şi Cazanciuc

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă. Premierul a declarat, întrebat despre informaţii potrivit cărora ar fi discutat în cu Petre Tobă despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, că nu ştie de "aşa ceva" şi că presa va primi şi alte stenograme din biroul său, iar premierii, şeful SRI şi cel al CIA, cu care a discutat, vor fi încântaţi.

4027 afișări
Imaginea articolului Procurorii susţin că Duicu făcea trafic de influenţă din cabinetul lui Ponta. Ce spun Ponta, Stroe şi Cazanciuc

Adrian Duicu (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

UPDATE 13:32 - Stroe: Nu cunosc vreo discuţie în care Ponta să facă acel trafic de influenţă în cazul Mehedinţi

Fostul ministru de Interne Radu Stroe, al cărui nume este vehiculat în dosarul Mehedinţi, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că nu cunoaşte ca premierul Victor Ponta să fi făcut vreun trafic de influenţă în acest caz, menţionând că nu îşi aminteşte de vreo întâlnire în cabinetul premierului.

Stroe a fost întrebat dacă a luat parte la discuţia din cabinetul premierului Victor Ponta, apărută în dosarul în care este anchetat şeful CJ Mehedinţi, Andrian Duicu.

"Eu personal nu-l cunosc pe domnul Duicu, nu cred că l-am văzut în viaţa mea vreodată sau dacă a fost, nu am ştiut că e el, dacă era Oprişan ştiam, că îl cunosc. Nu-mi amintesc de o asemenea întâlnire în cabinet la premier, dar prin cabinetul premierului se perindă multă lume, iar miniştrii chiar trebuie să fie pe acolo. Nu cunosc o asemenea discuţie, n-am auzit ca premierul să se ocupe de aşa ceva, eu nu am auzit, adică să facă traficul ăla de influenţă de care se vorbeşte", a afirmat Stroe.

UPDATE 13:02 - Ponta, întrebat dacă a avut loc o întâlnire între Stroe şi Tobă în biroul său: "Nu, nu a avut"

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, marţi, dacă a existat o întâlnire, respectiv o discuţie între fostul ministru de Interne Radu Stroe şi şeful IGPR, Petre Tobă, în biroul său de la Palatul Victoria, el răspunzând: "Nu, nu a avut".

"Până la 7,4 milioane nu reuşesc până în noiembrie să ne ia pe toţi", a răspuns Ponta, iniţial, la această întrebare.

Întrebat despre faptul că procurorii susţin că în biroul său se făcea trafic de influenţă de către preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Ponta a negat.

"Ce trafic de influenţă? Despre mine? Am citit, nu scrie aşa ceva acolo, vă rog să nu denaturaţi, vă mulţumesc", a răspuns Ponta.

Întrebat din nou dacă a avut loc o întâlnire între Stroe şi Tobă în biroul său, Ponta a răspuns: "Nu, nu a avut".

În dosarul de corupţie, în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Poliţiei Judeţene, Ştefan Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare şi numele premierului Victor Ponta, scrie Gândul.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă. Aşadar, din referatul publicat de Gândul, nu rezultă că ar fi fost făcute înregistrări în biroul lui Ponta, ci doar faptul că Duicu era cel monitorizat.

Premierul a declarat, întrebat despre informaţii potrivit cărora ar fi discutat în cu Petre Tobă despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, că nu ştie de "aşa ceva" şi că presa va primi şi alte stenograme din biroul său, iar premierii, şeful SRI şi cel al CIA, cu care a discutat, vor fi încântaţi.

"Sunt absolut convins că veţi primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost foarte mulţi prim-miniştri, au fost şefi de servicii de informaţii, au fost conducători de instituţii. Veţi primi, şi la Gândul, şi la B1 şi la unde mai trebuie şi atunci puteţi să mă întrebaţi ceva concret. Până atunci...Eu ştiu că Duicu avea o relaţie foarte bună cu doi dintre colegii dumneavoastră de la B1, dar asta nu înseamnă că făcea trafic de influenţă, ştiu doar că era foarte bun prieten", a răspuns Ponta întrebat de informaţiile apărute în Gândul de către un reporter al postului B1 TV.

Întrebat în continuare de presă dacă a avut o discuţie cu şeful Poliţiei Române despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, Ponta a răspuns : "Nu, nu cred".

La insistenţele reporterului cu întrebarea dacă doar nu crede sau este convins, Ponta a spus: "Păi, eu nu ştiu de aşa ceva. O să vedeţi stenogramele de la mine din birou şi o să vă convingeţi şi dumneavoastră. Eu sunt absolut convins, de altfel, însă, că toţi premierii - ştiu că a fost şi şeful CIA la mine în birou, împreună cu şeful SRI - vor fi deosebit de încântaţi să vadă în Gândul ce au discutat cu mine. Dar aşa e în România, ce să facem ?".

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă.

Potrivit Gândul, procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-a traficat influenţa chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu ar fi cerut ca şeful IPJ Mehedinţi. Ştefan Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb Ponea i-ar fi promis preşedintelui CJ că îl scapă de dosarul de incompatibilitate. Anchetatorii susţin că premierul l-ar fi convocat la Guvern pe şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Luni, liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat că nu se dezice de preşedintele CJ Mehedinţi şi alţi şefi de consilii judeţene, aflaţi în atenţia DNA, spunând că aceştia au probleme "doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine" şi arătând că primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, nu mai are nicio problemă cu justiţia după ce a trecut la Partidul Mişcarea Populară susţinut de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu. "Cu Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi şi în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcţia de consilier judeţean este compatibilă cu funcţia de de preşedinte de Consiliul Judeţean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său", a declarat Adrian Duicu în apărarea sa, arată Gândul.

Totuşi, dosarul lui Duicu de incompatibilitate a avansat, acesta a încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă la cea de a doua renunţând. Din referatul procurorilor, reiese că Duicu şi Ponea aveau o relaţie bine consolidată.

Ponea l-ar fi asigurat pe Duicu că îi va "rezolva" dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru şeful CJ, o soluţie nefavorabilă ducând la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese că şeful IPJ, Ştefan Ponea, a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.

În timp ce şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu - spun procurorii - acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise.

Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese că şeful CJ se lăuda că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Potrivit documentului citat, la 24 mai 2013, Ponea îl întreba pe Duicu: "noutăţi mai aveţi acolo?" (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind: "Nu, totul e absolut în regulă". 

În 11 iunie 2013, Duicu îi comunica lui Dumitrescu Doru că pe data de 13 iunie 2013 intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia". Totodată, Duicu afirma că intenţionează să meargă, împreună cu Ponea, la Tobă Petre. În aceeaşi zi, Duicu ar fi stabilit cu Ponea să se întâlnească la biroul acestuia, mai scrie Gândul, citând din referat.

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Stefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul la chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord", potrivit referatului DNA, citat de Gândul.

În document se mai arată că, "în împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: «Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult». Aşadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: «l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok».

În faţa instanţei, Duicu s-a apărat şi a negat traficul de influenţă. Acesta a spus că toate discuţiile redate de DNA sunt "amicale şi fireşti" între prieteni.

"Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima periodă am lucrat şi unul cu celălalt având în vedere funcţiile deţinute. Mai mult, de cât atât este şi membru al Agenţiei Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea niciun pact sau înţelegere care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc", s-a apărat Duicu în instanţă, arată Gândul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici