Procurorul general Bogdan Licu, despre cazul Mehedinţi: Nu pot să interzic plecarea minorei din ţară. Solicit instanţei consilierea psihologică a fetiţei/ La Secţia de anchetă a fost constituit dosar penal

Bogdan Licu, procurorul general, a spus că intenţionează să ceară instanţei de judecată să oblige părinţii adoptivi ai fetiţei din Mehedinţi ca aceasta să fie consiliată psihologic, subliniind că nu poate interzice plecarea minorei din ţară. Licu a mai spus că luni va dispune măsuri.

3726 afișări
Imaginea articolului Procurorul general Bogdan Licu, despre cazul Mehedinţi: Nu pot să interzic plecarea minorei din ţară. Solicit instanţei consilierea psihologică a fetiţei/ La Secţia de anchetă a fost constituit dosar penal

Procurorul general Bogdan Licu, despre cazul fetiţei din Mehedinţi: La Secţia de anchetă a fost constituit dosar penal

UPDATE ora 10.55 Licu: Nu pot să interzic plecarea fetiţei din ţară. Solicit instanţei consiliere psihologică a fetiţei

„În cadrul dosarului penal nu poate fi dată o astfel e ordonanţă (ca fetiţa să nu plece din ţară, n.r.). Mă gândesc la o intervenţie pe cale civilă. Încă nu m-am cristalizat exact cu privire la calea pe care o voi adopta, dar astăzi voi dispune o măsură. Nu a fost dată în consemn la frontieră. Nu pot să interzic eu plecarea fetiţei. Eu mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psihologică a fetiţei pentru o perioadă limitată de timp”, a declarat Bogdan Licu.

Întrebat cum vede faptul că şeful procuroarei care a intervenit în cazul fetiţei este soţul preşedintei de complet care s-a pronunţat cu privire la adopţie, Licu a spus: „Ce să facem? Procurorii sunt oameni. Oamenii sunt fiinţe sociale - iubesc, se căsătoresc. Este interzisă căsătoria între magistraţi sau între avocaţi şi magistraţi?”.

Procurorul general Bogdan Licu, despre cazul fetiţei din Mehedinţi: La Secţia de anchetă a fost constituit dosar penal/ Minora nu părăseşte ţara până când nu va fi în siguranţă

Procurorul general Bogdan Licu a declarat că la Secţia de anchetare a magistraţilor a fost deschis dosar penal privind modul în care a acţionat procuroarea în cazul fetiţei din Mehedinţi, iar o echipă se află la Craiova pentru cercetări. Dosarul vizează abuz în serviciu, potrivit surselor judiciare.

„În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri nu voi acoperi greşeli. La Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost constituit dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass media. La această oră, la Craiova a ajuns o echipă formată din procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. (...) În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situaţie. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru”, a declarat procurorul general, Bogdan Licu.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul penal vizează fapta de abuz în serviciu cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procuror.

Potrivit acestuia, pe lângă aspectele ce vizează ancheta penală, Ministerul Public se va asigura că minorei îi vor fi „restabilite şi respectate drepturile”.

„Minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până nu vor exista garanţii depline că aceasta va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică”, a mai spus Bogdan Licu.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus încă de vineri verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a efectuat percheziţia domiciliară. Totodată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita şi modul în care procurorul a intervenit.

Ministrul Justiţiei, despre cazul Mehedinţi: Este normal ca fetiţa să rămână în România până când este lămurită procedura

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că fetiţa din Mehedinţi nu ar trebui, din punctul său de vedere, să părăsească România cu familia adoptivă până când nu sunt lămurite toate aspectele privind legalitatea procedurii.

„Asemenea gesturi, situaţii nu mi-aş dori să mai văd niciodată în România. (...) Ca ministru al Justiţiei, am făcut tot ce se putea omeneşte posibil. (...) Cred că este absolut normal ca, până când nu sunt lămurite toate aspectele legate de legalitatea procedurii, fetiţa să rămână în România. Spun strict sub aspect personal. Legal, nu am voie să mă antepronunţ”, a spus ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus încă de vineri verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a efectuat percheziţia domiciliară. La secţia de anchetă este deschis un dosar penal.

Totodată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita şi modul în care procurorul a intervenit.

Taguri:
licu,
procuror,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici