Profesor din Podu Turcului, arestat preventiv pentru mită la bacalaureat

Un profesor de matematică şi informatică de la Grupul Şcolar "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, judeţul Bacău, a fost arestat preventiv, vineri, pentru că ar fi intermediat pentru zece elevi să dea mită conducerii liceului, pentru promovarea examenului de bacalaureat.

455 afișări
Imaginea articolului Profesor din Podu Turcului, arestat preventiv pentru mită la bacalaureat

Profesor din Podu Turcului, arestat preventiv pentru mită la bacalaureat (Imagine: Cristi Cimpoeş/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Bacău îl cercetează pe Liviu Bălan, profesor de matematică şi informatică în cadrul Grupului Şcolar "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Tribunalul Bacău a admis, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Liviu Bălan.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada dinainte de proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie 2010, organizat în centrul de examen Grupul Şcolar "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, Liviu Bălan, prevalându-se de calitatea sa de diriginte al unei clase care a absolvit liceul în acest an, formă de învăţământ cu frecvenţă redusă, ar fi intermediat pentru 10 candidaţi plătirea a câte 2.000 de lei conducerii unităţii şcolare, respectiv lui Dumitru Ţopa şi Doina Antohe, pentru ca aceştia, prin influenţarea comisiei de bacalaureat, să le asigure promovarea frauduloasă a examenului. O parte din banii astfel daţi urma să fie remisă membrilor comisiei de bacalaureat.

Totodată, procurorii cercetează peste 70 de persoane pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, direct sau indirect, după ce ar fi dat diferite sume de bani conducerii unităţii şcolare pentru a promova în mod fraudulos examenul de bacalaureat prin punerea la dispoziţie a unor materiale conţinând rezolvarea subiectelor.

O parte din banii astfel primiţi urma să ajungă la membrii comisiei de bacalaureat organizat în centrul de examen de la Grupul Şcolar "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului.

În 29 iunie, directorul şi secretara liceului din Podu Turcului, Dumitru Ţopa şi Doina Antohe, au fost arestaţi preventiv după ce au fost găsite asupra lor plicuri cu bani de la elevi pentru a promova examenul de bacalaureat.

La percheziţia făcută la sediul Liceului "Alexandru Vlahuţă" procurorii au găsit 54 de plicuri pe care erau înscrise nume ale unor candidaţi la examenul de bacalaureat organizat în cadrul unităţii şcolare, în interiorul cărora erau 91.850 de lei şi 7.750 de euro.

În 28 iunie, 251 de elevi ai Liceului "Alexandru Vlahuţă" din localitatea Podu Turcului au fost ţinuţi în şcoală timp de aproximativ patru ore, după ce au terminat de susţinut examenul, în urma unor descinderi ale procurorilor DNA şi lucrătorilor de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici