Doi directori şi secretara liceului din Podu Turcului, arestaţi preventiv pentru mită la bacalaureat

Directorul general, directorul adjunct şi una dintre secretarele Liceului "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului au fost arestaţi preventiv, marţi seară, de Tribunalul Bacău, fiind cercetaţi de procurorii anticorupţie într-un caz de mită la bacalaureat.

706 afișări
Imaginea articolului Doi directori şi secretara liceului din Podu Turcului, arestaţi preventiv pentru mită la bacalaureat

Doi directori şi secretara liceului din Podu Turcului, arestaţi preventiv pentru mită la bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Grupului Şcolar "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, judeţul Bacău, Dumitru Ţopa, directorul adjunct Doina Antohe şi secretara Tatiana Moraru au fost arestaţi preventiv pentru 29 dezile, fiind acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au stabilit că, în perioada martie - iunie, cei trei au pretins şi primit de la mai mulţi elevi ai Liceului "Alexandru Vlahuţă" sau de la părinţii acestora diferite sume de bani, în lei sau valută, în vederea promovării în mod fraudulos de către aceşti elevi a examenului de bacalaureat organizat în sesiunea iunie-iulie a acestui an.

"În concret, inculpaţii, prevalându-se de influenţa pe care o au asupra comisiei de examinare, au stabilit că suma ce trebuie achitată de fiecare candidat în vederea promovării examenului să fie de aproximativ 600 de euro, respectiv câte 200 de euro pentru fiecare probă scrisă, sau 2.000 de lei. De asemenea, aceştia au făcut demersuri în vederea asigurării condiţiilor necesare candidaţilor în vederea promovării frauduloase a examenului, cum ar fi repartizarea prioritară în anumite săli a celor care au dat ori urmează să dea sume de bani, stabilirea profesorilor supraveghetori agreaţi, a comisiei de examinare sau furnizarea de materiale cu răspunsuri către candidaţi în timpul susţinerii probelor", se mai arată în comunicatul DNA.

La percheziţia făcută la sediul Liceului "Alexandru Vlahuţă" procurorii au găsit 54 de plicuri pe care erau înscrise nume ale unor candidaţi la examenul de bacalaureat organizat în cadrul unităţii şcolare, în interiorul cărora erau 91.850 de lei şi 7.750 de euro.

Luni, 251 de elevi ai Liceului "Alexandru Vlahuţă" din localitatea Podu Turcului care au susţinut bacalaureatul au fost ţinuţi în şcoală timp de aproximativ patru ore, după ce au terminat de susţinut examenul, în urma unor descinderi ale procurorilor DNA şi lucrătorilor de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei.

În noaptea de luni spre marţi au fost audiaţi la DNA Bacău directorul general al Liceului "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, directorul adjunct, două secretare şi doi profesori de la aceeaşi unitate, precum şi 13 elevi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici