Doi directori, doi profesori, două secretare şi 13 elevi de la liceul din Podu Turcului, audiaţi la DNA Bacău

Treisprezece elevi de clasa a XII-a ai Liceului "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului au fost aduşi, în noaptea de luni spre marţi, la DNA Bacău, unde sunt audiaţi alături de directorii şi secretarele unităţii, în cazul unei presupuse mite pe care ar fi dat-o unor membri ai comisei de bacalaureat.

321 afișări
Imaginea articolului Doi directori, doi profesori, două secretare şi 13 elevi de la liceul din Podu Turcului, audiaţi la DNA Bacău

Doi directori, doi profesori şi două secretare de la liceul din Podu Turcului, audiaţi la DNA Bacău (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Carmen Lepârdă, avocatul unuia dintre elevi, a declarat, luni seară, la sediul DNA Bacău, că 13 elevi care au susţinut luni proba la limba română au fost aduşi la audieri în legătură cu acuzaţia de dare de mită.

Avocatul a susţinut însă că procurorii DNA nu au suficiente probe pentru a-i pune sub acuzare pe elevi şi profesori.

Potrivit sursei citate, tinerii sunt suspectaţi că ar fi oferit sume de bani unor profesori din comisia de examinare pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

În prezent, la DNA Bacău sunt audiaţi atât cei 13 elevi, cât şi directorul general al Liceului "Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, Dumitru Ţopa, directorul adjunct Doina Antohi, două secretare şi doi profesori de la aceeaşi unitate.

Un număr de 251 de elevi ai Liceului "Alexandru Vlahuţă" din localitatea Podu Turcului care au susţinut, luni, bacalaureatul, au fost ţinuţi în şcoală timp de aproximativ patru ore, după ce au terminat de susţinut examenul, în urma unor descinderi ale procurorilor DNA şi lucrătorilor de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei.

"Ne-au ţinut pur şi simplu în săli şi ne-au spus să stăm liniştiţi pentru că e o problemă", spunea una dintre eleve, Andreea Rusu.

"După încheierea probei de bacalaureat, au venit procurori DNA şi mascaţi, au închis uşile şi au desfăşurat o anchetă", a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, Nicu Haramseciuc, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Potrivit acestuia, anchetatorii au copiat la xerox tezele tuturor celor 251 de candidaţi.

Conform unor surse judiciare, unul dintre elevi, care învăţa la seral, ar fi oferit mită 2.000 de lei comisiei de bacalaureat şi ar fi făcut un denunţ, astfel că a fost organizat un flagrant, iar banii au fost marcaţi.

În paralel cu descinderile făcute, luni, după ce elevii au terminat de susţinut proba la limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului, ar fi avut loc percheziţii şi la locuinţele unor angajaţi ai liceului. Surse judiciare afirmă că în urma percheziţiilor făcute la locuinţele directorilor şi secretarelor ar fi fost găsite sume mari de bani, cele patru persoane urmând să explice procurorilor DNA provenienţa banilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici