Programul "Lapte şi corn", suspendat în Prahova după îmbolnăvirea a 60 de elevi, reluat vineri

Programul "Lapte şi corn", suspendat săptămâna trecută în judeţul Prahova după ce aproape 60 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, este reluat vineri. Produsele sunt distribuite de aceleaşi firme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

848 afișări
Imaginea articolului Programul "Lapte şi corn", suspendat în Prahova după îmbolnăvirea a 60 de elevi, reluat vineri

Programul "Lapte şi corn", suspendat în Prahova după îmbolnăvirea a 60 de elevi, reluat astăzi (Imagine: Diana Zaharia/ Arhiva Mediafax Foto)

Autorităţile din judeţul Prahova, unde programul "Lapte şi corn" a fost suspendat după doar două zile pe motiv că zeci de copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, vor relua, începând de vineri, distribuirea produselor în şcoli, anunţă Prefectura Prahova.

Reprezentanţii Prefecturii arată, într-un comunicat dat publicităţii miercuri seară, că, deşi laptele ridicat din două şcoli din Ploieşti unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri a fost infestat cu enterobacteriacee, analizele de coprocultură făcute la şase dintre elevii care s-au îmbolnăvit "nu au pus în evidenţă germeni patogeni din grupe identificate de către laboratorul DSVSA Prahova".

În plus, conform sursei citate, s-a constatat că era infestat doar laptele de la distribuitor şi cel ajuns în şcoli, nu şi laptele de la fabrica unde se face ambalarea.

"Întrucât la controalele efectuate s-au constatat neconformităţi privind respectarea lanţului termic pe timpul transportului şi depozitării la beneficiari, instituţiile abilitate au aplicat sancţiuni contravenţionale la producător, distribuitor şi beneficiari", se arată în comunicatul Prefecturii Prahova.

Prefectul judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, nu a putut preciza care este cuantumul amenzilor date de Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova şi nici pentru ce abateri au fost aplicate acestea.

Şefii celor două instituţii nu au putut fi contactaţi, până la ora transmiterii acestei ştiri.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova Bogdan Toader a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că produsele vor fi distribuite de aceleaşi firme care au câştigat contractul pentru programul "Lapte şi corn" în judeţul Prahova.

"Noi am cerut ca laptele să fie UHT, pentru a nu mai exista probleme pe lanţul de transport. Asocierea de firme care a câştigat licitaţia trebuie să se asigure că produsele livrate copiilor sunt conforme şi că respectă întocmai caietul de sarcini şi contractul", a spus Toader.

Conform unor surse locale, la controalele făcute după ce elevii din judeţ au început să se îmbolnăvească, autorităţile au constatat că firma care a câştigat licitaţia pentru lapte, Ecolact Prod Păuleşti, importă lapte din Bulgaria pe care îl ambalează şi în livrează copiilor. Aceleaşi surse au precizat că reprezentanţii Ecolact Prod au promis că vor schimba firma de la care aduc laptele pe care îl livrează elevilor din judeţ.

Săptămâna trecută, 58 de elevi din clase diferite de la şcoli din municipiul Ploieşti şi din localitatea Ceraşu au ajuns la spital, după ce li s-a făcut rău la şcoală, având greaţă, vărsături, ameţeli şi dureri abdominale.

Iniţial, 32 de copii de la Şcoala "Elena Doamna" din Ploieşti au ajuns la spital, lunea trecută, cu simptomele toxiinfecţiei alimentare. În aceeaşi zi, autorităţile au prelevat probe din loturile de alimente distribuite copiilor, acestea fiind duse la laborator pentru analize.

Marţea trecută, în şcolile din judeţ a continuat distribuirea laptelui şi a cornurilor, în aceeaşi zi înregistrându-se noi cazuri de îmbolnăviri. Astfel, treisprezece elevi de la o şcoală din localitatea prahoveană Ceraşu au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău la şcoală.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Ploieşti şi Parchetul Judecătoriei Vălenii de Munte, împreună cu poliţiştii, au deschis două dosare penale după îmbolnăvirea elevilor.

Joia trecută, programul "Lapte şi corn", care începuse abia în acea săptămână în unităţile de învăţământ din judeţul Prahova, a fost suspendat, în urma unei decizii a Consiliului Judeţean.

Vineri, Prefectura Prahova anunţa, într-un comunicat de presă, că analizele de laborator făcute de DSVSA Prahova arătau că probele de lapte ridicate lunea trecută din două şcoli din judeţ şi de la distribuitor sunt "necorespunzătoare la parametrul Enterobacteriacee".

"Laboratorul DSVSA Prahova a emis buletinele de analiză nr. 23.990 (lot 39 Şcoala Elena Doamna), nr. 23.991(lot 39 Şcoala Sf. Vasile), nr. 23.087 (lot 39, depozit distribuitor corn/lapte) pentru probele de lapte pasteurizat prelevate luni. Toate probele, în urma examenului microbiologic, s-au găsit necorespunzătoare la parametrul Enterobacteriacee, ceilalţi parametri (Salmonellaspp, Stafilococ Coagulazo-Pozitivşsi Listeria Monocytogenes) fiind corespunzători", se arăta în comunicat.

Reprezentanţii Prefecturii Prahova anunţau că mai erau probe de lapte la care nu se finalizaseră testele de laborator.

Anterior, Prefectura anunţase că analizele pe probele ridicate luni de la procesatorul de lapte Ecolact Prod sunt corespunzătoare pentru toţi parametrii utilizaţi, analizele pe probele recoltate de la depozitul distribuitorului şi din cele două şcoli din municipiul Ploieşti şi din localitatea prahoveană Ceraşu fiind la acel moment încă în lucru.

Firma care a câştigat licitaţia pentru livrarea laptelui este SC Ecolact Prod SRL, aceeaşi care a asigurat laptele şi anii trecuţi în cadrul programului "Lapte şi corn".

Firma care a câştigat licitaţia pentru lapte în Prahova a avut în trecut probleme, fiind acuzată, în anul 2012, că este responsabilă pentru îmbolnăvirea a peste 60 de persoane, majoritatea copii cu vârste între doi şi 14 ani, cu stafilococ auriu, după ce au consumat laptele distribuit în şcoli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici