Proiect al ONG-urilor pentru legalizarea adopţiei internaţionale, însuşit de un senator PNL

Mai multe ONG-uri au elaborat un proiect de lege care prevede că pot fi adoptaţi intracomunitar sau internaţional copiii pentru care nu s-a identificat o familie de adopţie naţională în şase luni, proiectul fiind însuşit de senatorul PNL Sebastian Grapă, membru al Comisiei juridice.

511 afișări
Imaginea articolului Proiect al ONG-urilor pentru legalizarea adopţiei internaţionale, însuşit de un senator PNL

Proiect al ONG-urilor pentru legalizarea adopţiei internaţionale, însuşit de un senator PNL (Imagine: Shutterstock)

Mai multe ONG-uri din domeniul protecţiei copiilor au cerut joi, în cadrul dezbaterii "Drepturile copilului sunt lege", organizată de Comisia juridică a Senatului şi Asociaţia Catharsis Braşov, legalizarea adopţiilor intracomunitare şi a celor internaţionale.

Organizaţiile neguvernamentale au elaborat un proiect de lege privind adopţia, potrivit căruia ar urma să fie permise, alături de adopţia naţională, cea intracomunitară, încuviinţată persoanelor şi familiilor care au reşedinţa obişnuită într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, şi cea internaţională, încuviinţată persoanelor şi familiilor care au reşedinţa obişnuită într-unul dintre statele semnatare ale Convenţiei de la Haga.

Potrivit proiectului, ar putea fi adoptat intracomunitar sau internaţional copilul pentru care nu a fost identificată o familie de adopţie naţională timp de şase luni de la data dobândirii statutului de copil eligibil la adopţie şi copilul instituţionalizat pentru care nu au fost identificate familii de adopţie naţională până la împlinirea vârstei de un an.

ONG-urile mai propun să poată fi adoptat copilul lipsit definitiv de ocrotire părintească, de care nu s-au interesat părinţii fireşti sau rudele apropiate în primele şase săptămâni de la abandonul său în maternitate, spital, instituţii de ocrotire socială, OPA (organismul privat agreat, cu competenţe în activitatea de adopţie) sau locuri publice.

Proiectul de lege face referire şi la atestatul de persoană sau familie aptă să adopte unul sau mai mulţi copii. Acest document ar urma să se elibereaze de către Comisia pentru Protecţia Copilului, la cererea persoanelor interesate, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, pe baza rapoartelor de evaluare şi a propunerilor Serviciului de adopţie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau ale OPA.

În cazul persoanelor care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul altui stat, parte a Convenţiei de la Haga, care doresc să adopte copii din România, atestarea ar urma să fie făcută de către serviciile sociale competente sau de OPA de la reşedinţa obişnuită.

În proiectul însuşit de senatorul PNL Sebastian Grapa se mai arată că, în mod excepţional, instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului dacă se dovedeşte, prin orice mijloace de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să-şi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului.

În cadrul dezbaterilor, Sebastian Grapă a declarat că sunt extrem de multe neajunsuri în actele normative care reglementează domeniul adopţiilor, considerând că este necesară intervenţia directă asupra acestor legi.

Potrivit datelor furnizate de ONG-uri, 61.656 de copii se aflau în grija statului la sfârşitul anului 2012, numărul de familii atestate pentru a putea adopta fiind, la sfârşitul lunii februarie, de 1.351. Dintre acestea, 199 se află la al doilea atestat, 39 la al treilea, iar 18 la mai mult de trei atestate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici