Proiect de lege: Cadrele didactice cu funcţii de conducere, degrevate de norma didactică însă îşi păstrează salariul

Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, dar şi cel desemnat de sindicate pentru activităţi aprobate de Ministerul Educaţiei, poate fi degrevat, total sau parţial, de norma didactică, fiind însă păstrate drepturile salariale, potrivit unui proiect de modificare a Legii educaţiei.

491 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Cadrele didactice cu funcţii de conducere, degrevate de norma didactică însă  îşi păstrează salariul

Cadrele didactice cu funcţii de conducere, degrevate de norma didactică însă îşi păstrează salariul (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a postat luni, pe site-ul instituţiei, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, referitor la activitatea didactică în cazul personalului de predare cu funcţii de conducere sau delegat de sindicate pentru diverse activităţi aprobate de MEN.

"Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drepturi pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale", se arată în proiect.

Acelaşi proiect de act normativ defineşte degrevarea ca fiind "scutirea efectuării atribuţiei de predare, total/parţial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilităţi specifice funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ".

"Pe perioada degrevării se păstrează drepturile salariale", se mai precizează în documentul citat.

MEN a simţit nevoia să reglementeze această situaţie întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, cadrele didactice care ocupă funcţii de conducere în unităţi de învăţământ nu sunt scutite în totalitate de la îndeplinirea normei didactice, fiind nevoite să se ocupe atât de bunul mers al unităţii pe care o conduc, cât şi de educarea copiilor.

"Ştiind că personalul didactic de conducere, îndrumare şi control al unităţilor de învăţământ îndeplineşte concomitent atât responsabilităţile specifice funcţiilor de conducere, îndrumare şi control, cât şi realizează atribuţiile de predare, ceea ce determină apariţia unor disfucţionalităţi în îndeplinirea atât a atribuţiilor didactice, cât şi a celor administrative în mod concomitent, misiunea lor fiind vădit îngreunată, este necesar să se asigure eficientizarea managementului unităţii de învăţământ prin scutirea efectuării atribuţiei de predare din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control întrucât participarea la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ presupune prezenţa efectivă a personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control, la aceste activităţi", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit MEN, instituirea acestei soluţii legislative asigură creşterea calităţii sistemului de învăţământ, a asigurării derulării în condiţii normale a procesului de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici