Protest Greenpeace la Pungeşti, în faţa sondei de explorare a Chevron - FOTO

Un număr de 25 de activişti din şapte ţări ai organizaţiei Greenpeace protestează, luni, în faţa porţii de acces în perimetrul sondei de explorare a gazelor de şist deţinută de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti, manifestanţii instituind "zona specială de carantină anti-Chevron".

1142 afișări
Imaginea articolului Protest Greenpeace la Pungeşti, în faţa sondei de explorare a Chevron - FOTO

Protest Greenpeace la Pungeşti, în faţa sondei de explorare a Chevron (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cei 25 de protestatari din România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia şi Germania au format un lanţ uman la intrarea în perimetrul deţinut de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti, legându-se de gardul care împrejmuieşte zona respectivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fără a scanda lozinci, activiştii Greenpeace au afişat mai multe bannere cu mesaje precum: "Pungeşti zonă de carantină anti-Chevron", "Nu fracturări hidraulice" şi "Stop abuzurilor de la Pungeşti".

"Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român, prin instituţiile sale, şi-a permis să instaureze «Zona specială de siguranţă» la Pungeşti, în dauna protejării mediului şi a locuitorilor săi. Pentru obţinerea «gazului ieftin», Guvernul apără interesele corporaţiilor, în loc să apere drepturile cetăţenilor săi. Greenpeace a instituit zona specială de carantină anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populaţia prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu duce la otrăvirea apelor subterane şi de suprafaţă, otrăvirea subsolului, a aerului şi creşterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltării economice cu orice preţ, fără a avea în vedere respectarea voinţei populaţiei şi a minimelor reguli de protejare a mediului, trebuie să înceteze. Oamenii şi mediul înconjurător sunt mai importante decât câştigul facil al unor corporaţii. Exploatarea industrială a gazelor de şist nu se poate face în dauna vieţii sutelor de mii de oameni din perimetrele concesionate. Cerem încetarea oricăror astfel de iniţiative împotriva mediului înconjurător şi a voinţei cetăţenilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei Greenpeace.

După începerea protestului, în zonă s-au deplasat echipaje de Poliţie şi Jandarmerie, care i-au legitimat pe cei 25 activişti ai Greenpeace.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui susţin că nu au intervenit în zonă pentru împrăştierea protestatarilor, în condiţiile în care situaţia nu o impune.

"Acţiunea de protest este una paşnică, care nu impune intervenţia Jandarmeriei. Persoanele aflate în zonă au fost legitimate atât de noi cât şi de Poliţie, fiind vorba de cetăţeni din mai multe ţări", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.

Activiştii Greenpeace nu au precizat cât timp vor protesta în zona perimetrului deţinut de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti.

La începutul lunii mai, compania Chevron a început forajul de explorare a gazelor de şist în comuna vasluiană Pungeşti, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda.

Lucrările de explorare a gazelor de şist sunt derulate în extravilanul satului vasluian Siliştea din comuna Pungeşti, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale.

După obţinerea certificatului de urbanism şi a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judeţean Vaslui, în octombrie 2013, şi autorizaţia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de şist. Lucrările au început efectiv în 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună şi jumătate din cauza protestelor localnicilor.

Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în urmă cu o lună, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici