Protest la Ambasada Norvegiei, pentru o familie de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţi. MAE: Cunoaştem şi monitorizăm cazul. Protecţia Copilului va propune plasarea copiilor la unchiul din România - FOTO

Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, la Ambasada Norvegiei, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) va propune autorităţilor din Norvegia să permită plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern din România, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.

17795 afișări
Imaginea articolului Protest la Ambasada Norvegiei, pentru o familie de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţi. MAE: Cunoaştem şi monitorizăm cazul. Protecţia Copilului va propune plasarea copiilor la unchiul din România - FOTO

Protest la Ambasada Norvegiei, pentru o familie de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţi (Imagine: Facebook)

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La protestul de sâmbătă, din faţa Ambasadei Norvegiei, au fost prezente peste 300 de persoane, apropiaţi ai familiei, susţinători, precum şi fratele lui Marius Bodnariu, Daniel. Acţiunea, ca şi alte comunicări ale familiei, a fost făcută publică pe pagina de Facebook "Norway Return the children to Bodnariu Family" (Norvegia, dă înapoi copiii familiei Bodnariu).

"Am deschis această pagină pentru a ne uni împreună în post, rugăciune şi alte acţiuni pentru fratele nostru, Marius Bodnariu, şi soţia lui, Ruth Johanne Bodnariu. Copiii lor au fost luaţi de către protecţia copilului luni, noiembrie 16. Marius a fost arestat de către poliţie şi după o zi a fost eliberat pentru că nu era violent. Copiii au fost luaţi pe motiv de "îndoctrinare religioasă". Rugaţi-vă pentru această familie greu încercată!", se arată pe pagina de Facebook citată.

Oamenii au venit la protest cu bannere cu mesajele: "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Stop the Barnevernet" (Opriţi Barnevernet), "Norway, give us back the children you stole!" (Norvegia, dă-ne înapoi copiii pe care i-ai furat), "Romania loves her children. Free the Bodnariu!" (România îşi iubeşte copiii. Eliberaţi-i pe cei din familia Bodnariu), "Why are you silent Europe? Norway is kindapping your children" (Europa, de ce taci? Norvegia îţi răpeşte copiii) şi au spus "Tatăl nostru" în faţa ambasadei.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

"S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează", a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională pentru copii. Copiii au fost deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

"Nu înţelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicaţii privind aceste decizii care încalcă chiar şi legile lor", a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la arătat, la rândul său, că în România mai întâi se face anchetă socială şi psihosocială pentru a se determina dacă un copil a fost abuzat şi apoi este luat de la părinţi. El a mai spus că soţilor Bodnariu le-au fost luaţi copiii fără explicaţie şi că Marius Bodnariu a fost reţinut fără a avea un avocat.

"Sperăm că acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem că modul în care copiii cresc în familie trebuie să continue. Copiii vor creşte cu traume emoţionale şi spirituale. Nu credem că doar violenţa fizică afectează copiii, ci mai ales cea emoţională", a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a arătat, la rândul său, că Marius şi Ruth au trăit o vreme în România, iar apoi s-au mutat în Norvegia.

"Viaţa de acolo e una prospera, dar acolo există, ca în orice alt popor, anumite legi. Organizaţia Barnevernet abuzează de legi şi iau copiii din familiile lor. Şi alte familii de români trăiesc cu teamă şi spun că au impresia că copiii lor sunt urmăriţi la şcoală. (...) Orice părinte se luptă să fie alături de cei dragi. Nu ne luaţi acest drept. Rugăm autorităţile norvegiene să ia măsuri pentru ca ei sa revină. Îi rugăm pe preşedintele Iohannis şi pe premierul Cioloş să facă tot ce pot pentru a reuni familia", a mai spus bărbatul.

Printre protestatari, un profesor la Facultatea de Asistenţă Socială s-a declarat "revoltat" şi a spus că a venit să îşi exprime solidaritatea cu familia.

MAE: Cunoaştem şi monitorizăm cazul familiei ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Oslo, cunoaşte şi monitorizează cu atenţie situaţia familiei cetăţeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluaţi de către autorităţile de protecţie a copilului din Norvegia.

Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX, MAE informează că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral.

''Părinţii minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanţelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti asupra celor 5 copii. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informaţii suplimentare'', se arată în comunicat.

MAE subliniază că Ambasada României la Oslo urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistenţa consulară necesară, în limitele competenţelor legale şi cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziţii şi norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce priveşte domeniul protecţiei drepturilor copilului.

Protecţia Copilului va propune plasarea copiilor Bodnariu la unchiul din România

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) va propune autorităţilor din Norvegia să permită plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern din România, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDCA Gabriela Coman a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că, încă de săptămâna trecută, se fac demersuri de către instituţie în cazul familiei Bodnariu, stabilite în Norvegia, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile din această ţară.

Coman a precizat că cei cinci copii, ai românului Marius Bodnariu şi ai norvegiencei Ruth Bodnariu, au certificate de naştere norvegiene şi sunt monitorizaţi de serviciile sociale de acolo, care susţin că minorii ar fi suferit un abuz.

Copiii au şi cetăţenie română, dar România nu poate cere repatrierea lor, pentru că nu sunt neînsoţiţi, ei trăind în Norvegia alături de părinţii lor.

Însă autorităţile române ar putea propune plasarea copiilor în grija fratelui lui Marius Bodnariu, Daniel, având în vedere că acesta a mai avut grijă de ei şi doreşte să o facă în continuare. În plus, legislaţia internaţională privind protecţia copilului prevede că, dacă un copil nu poate fi îngrijit în familia naturală, prima soluţie pentru care ar trebui să se opteze ar fi plasarea în familia extinsă.

Totodată, autorităţile române poate acorda autorităţilor norvegiene garanţii că, dacă se va stabili plasamentrul în familia extinsă din România, vor monitoriza copiii şi se vor asigura că sunt bine îngrijiţi.

Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici