Protest la Cotroceni faţă de afirmaţiiile lui Băsescu privind natalitatea. Manifestaţia a fost oprită de jandarmi

Douăzeci de tinere au venit, joi dimineaţă, în faţa Palatului Cotroceni, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintele Traian Băsescu privind natalitatea, însă acţiunea anunţată drept "flash-mob artistic" s-a încheiat odată cu intervenţia jandarmilor, după câteva minute, nefiind autorizată.

2644 afișări
Imaginea articolului Protest la Cotroceni faţă de afirmaţiiile lui Băsescu privind natalitatea. Manifestaţia a fost oprită de jandarmi

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Tinerele, reprezentante ale unor organizaţii neguvernamentale, s-au adunat după ora 10:30 pe trotuarul din faţa intrării la Palatul Cotroceni, unde, timp de două-trei minute, au afişat pancarte cu mesaje printre care "Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui", "«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonaş roşu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene", "Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta", "Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor".

Protestul s-a încheiat după ce jandarmii le-au spus participantelor că manifestaţia lor nu este autorizată şi că trebuie să plece.

Tinerele au spus că nu le trebuie autorizaţie şi au invocat articolul 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, potrivit căruia "nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

O parte dintre ele au fost legitimate de jandarmi, după care au decis să meargă la Registratura Preşedinţiei, pentru a-şi depune pancartele.

Protestul de joi a fost anunţat, miercuri seară, de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Acţiune Socială, Asociaţia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială şi Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Aceste ONG-uri consideră "disciminatorii, rasiste, sexiste şi naţionaliste" unele declaraţii făcute de şeful statului, marţi, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea roma este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră.

"Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate, «Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic». Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (...) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct", a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

El a arătat că în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică "o pierdere uriaşă". El a spus că aceasta va aduce şi "o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea roma, care este extrem de productivă".

"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Băsescu.

(Serviciul Foto al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici