Protest spontan al angajaţilor RATB în faţa autobazei Titan

Aproximativ 400 de angajaţi RATB au declanşat, miercuri noapte, un protest spontan în faţa autobazei Titan din Capitală, nemulţumiţi că li s-au redus veniturile salariale, ei ameninţând că de joi dimineaţă ar putea să nu mai iasă pe trasee dacă nu primesc garanţii că vor lua aceiaşi bani.

82 afișări
Imaginea articolului Protest spontan al angajaţilor RATB în faţa autobazei Titan

Aproximativ 400 de angajaţi RATB protestează în faţa autobazei Titan (Imagine: Cătălina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a venit, miercuri noapte, la autobaza Titan şi a invitat o delegaţie a protestatarilor la discuţii, el spunându-le acestora că nu a ştiut că nu sunt informaţii despre ce se discută la negocierile cu liderii de sindicate.

Gheorghe Aron le-a spus că a venit printre ei, aşa cum le-a promis, pentru că îi respectă. El le-a mai spus că regretă că nu au fost informaţii de liderii de sindicate despre discuţiile purtate.

Cu aproximativ 30 de minute înainte de venirea directorului RATB la autobaza Titan a discutat cu protestatarii şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta a plecat după aproximatuiv cinci minute, după ce le-a cerut să renunţe la protest şi să meargă la discuţiile de joi cu conducerea Regiei.

Marian Vanghelie a declarat, pentru MEDIAFAX, că era la birou când a auzit de protestul angajaţilor RATB şi, cunoscând problemele acestora de opt-nouă ani, a venit în mijlocul lor pentru a le spune să meargă acasă "pentru că la ora asta nu se pot lua decizii". Vanghelie a mai spus că la discuţiile de joi ale conducerii Regiei cu sindicaliştii vor participa şi doi reprezentanţi ai grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Primarul Sectorului 5 a precizat că nu a venit printre protestatari pentru a vorbi împotriva lui Sorin Oprescu, afirmând că "aceasta este politica, să vorbeşti cu oamenii, şi nu împotriva cuiva anume".

Înainte de a ajunge să discute cu protestatarii, Gheorghe Aron a declarat că la ultima întâlnire pe care a avut-o cu liderii de sindicate a dat o dispoziţie ca angajaţilor să li se comunice prevederile protocolului semnat anul trecut şi care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2010.

Gheorghe Aron a mai spus că reprezentanţii protestatarilor pot participa la întâlnirea programată pentru joi, la ora 10.00, unde conducerea Regiei urmează să discute cu liderii lor de sindicat.

Protestatarii susţin că au recurs la această formă de protest deoarece în ultimele două luni salariile lor au început să scadă. Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.

"Practic, nu ni s-a micşorat salariul, dar nu mai putem lucra acelaşi număr de ore şi mai sunt şi foarte multe penalizări pe care le primim, nu întotdeauna justificat", a declarat unul dintre şoferii RATB prezenţi la protest.

Angajaţii RATB reclamă şi faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar că aceştia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele în discuţiile cu conducerea Regiei.

"De la ora 16.00 nu a venit niciun lider de sindicat să discute cu noi, deşi ştiau că suntem nemulţumiţi. Am sunat la liderii de sindicat şi ne-au întrebat de ce ne-am strâns la autobaza Titan", a afirmat un alt şofer, care a precizat că a venit la protest după terminarea programului de muncă.

Protestatarii spun că dacă nu vor primi un răspuns de la reprezentanţii RATB în legătură cu cererile lor, ar putea hotărî ca joi dimineaţă să nu iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici