Protest spontan la ArcelorMittal Hunedoara. Aproape 200 de salariaţi cer salarii mai mari

Angajaţii din schimbul I de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara au protestat, marţi după amiază, la sfârşitul programului de lucru, solicitând administraţiei creşterea salariilor.

532 afișări
Imaginea articolului Protest spontan la ArcelorMittal Hunedoara. Aproape 200 de salariaţi cer salarii mai mari

Protest spontan la ArcelorMittal Hunedoara. Aproape 200 de salariaţi cer salarii mai mari

Aproape 200 de angajaţi s-au oprit marţi, la încheierea programului de lucru, timp de 40 de minute, în faţa porţii de intrare în combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara, la Oţelăria Electrică, cerându-şi drepturile salariale conform activităţii depuse.

Preşedintele sindicatului “Siderurgistul”, Petru Vaidoş, a declarat că nemulţumirile oamenilor sunt pe deplin justificate, fiindcă aceştia au pierdut din drepturi în ultimii ani. Vaidoş vorbeşte în egală măsură despre nemulţumirile legate de eşecul din negocierile dintre administraţia de la combinatul hunedorean şi reprezentanţii salariaţilor, dar şi despre modificările din legislaţie, la nivel de ramură de activitate.

Odată cu dispariţia contractului de muncă unic la nivel naţional, spune liderul siderurgiştilor, a dispărut şi coeficientul de ierarhizare, ceea ce a condus la uniformizarea veniturilor pentru calificaţi şi necalificaţi. Această modificare a generat implicit situaţii controversate pentru salariaţi.

De exemplu, spune Vaidoş, un angajat cu zeci de ani vechime în muncă şi care figura la categoria a doua de salarizare a ajuns încadrat la fel ca un muncitor necalificat.

Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatului contestă şi faptul că nu au reuşit - din ianuarie şi până acum - să negocieze şi să încheie un contract colectiv de muncă pentru oţelari şi laminori, deşi cele două părţi s-au întâlnit de şapte ori .

Propunerile făcute de administraţie, explică Vaidoş, nu au fost agreate de cei din zona sindicală şi astfel contractul nu a putut fi încheiat, drepturile salariale ale oamenilor rămânând în sfera salariului minim pe economie.

În acest sens, miercuri la ora 15 va avea loc o nouă întâlnire de negociere în vederea încheierii unui CCM satisfăcător pentru cei aproape 700 de siderurgişti de la Hunedoara.

Prrotestul spontan s-a încheiat după circa 40 de minute.

La ArcelorMittal Hunedoara lucrează 670 de angajaţi, producţia combinatului fiind structurată pe europrofile laminate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici