CCR a stabilit data la care va dezbate sesizarea PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe OUG 114

Curtea Constituţională a stabilit data de 29 ianuarie 2020 ca termen când judecătorii Curţii vor dezbate sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de modificare a OUG 114.

3491 afișări
Imaginea articolului CCR a stabilit data la care va dezbate sesizarea PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe OUG 114

PSD a atacat la CCR modificarea OUG 114.Sesizarea vizează şi interzicerea cumului pensie-salariu

PSD a sesizat, luni, CCR în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul. 

„Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât şi fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul).
În prezent, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond”, arată social-democraţii, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Partidul susţine că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

„Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condiţiile în care acesta este şi pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituţională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunţe asupra acestuia”, a explicat sursa citată.

PSD argumentează că Executivul nu a ţinut cont de faptul că există o iniţiativă legislativă pe OUG 114 în Parlament atunci când şi-a asumat răspunderea printr-un alt act normativ.

„Când Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conţină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituţională. PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal şi constituţional şi mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piaţa forţei de muncă”, a conchis sursa menţionată.

Schimbările aduse OUG 114/2018, vizează modificări în domeniul energetic, financiar-bancar, comunicaţii şi fonduri private de pensii. Pe 23 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul care modifică ordonanţa 114.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psd,
oug 114,
ccr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici