LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 278. ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa / Începe o săptămână în care soarta frontului se va negocia şi în Bucureşti / Ambasadorul Norvegiei la Moscova, convocat de urgenţă / Discuţiile SUA-Rusia despre dezarmarea nucleară, amânate / Kievul ar putea fi evacutat parţial

  • Luni, 28 noiembrie, este ziua 278 a războiului început de Rusia în Ucraina.
  • Şeful NATO, Jens Stoltenberg, vine în România, unde se vor lua decizii importante privind susţinerea Ucrainei.
  • Pe front, frigul şi bombele îi alungă pe oameni din Herson, Kievul face eforturi să-şi revină la normalitate.
  • Împins de Putin în război, bielorusul Lukaşenko afirmă că Ucraina ar trebuie să negocieze cu Rusia fără să pună condiţii.
  • Mamele soldaţilor ruşi au iniţiat o petiţie prin care cer oprirea luptelor.
  • Prim-ministrul Marii Britanii spune că Regatul Unit „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”
  • ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa
  • SUA iau în considerare să ofere Ucrainei sistem cu rachete de atac de rază lungă
  • Peskov neagă retragerea Rusiei de la centrala nucleară Zaporizhzhia
6132 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 278. ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa / Începe o săptămână în care soarta frontului se va negocia şi în Bucureşti / Ambasadorul Norvegiei la Moscova, convocat de urgenţă / Discuţiile SUA-Rusia despre dezarmarea nucleară, amânate / Kievul ar putea fi evacutat parţial

National Archives at College Park, US Department of Defense

22:30 Delegaţi ucraineni merg în Israel ca să ceară ajutor

O delegaţie militară ucraineană la nivel înalt a zburat în Israel săptămâna trecută în efortul de a obţine mai multă asistenţă în domeniul apărării împotriva invaziei ruse, susţine postul israelian Channel 13, precizând că adjunctul şefului de cabinet ucrainean face parte din grup. Recent, utilizarea din ce în ce mai mare de către ruşi a dronelor iraniene în Ucraina a fost folosită de Kiev ca pârghie pentru a creşte presiunea asupra statului evreu, ca să obţină o implicare mai mare.

21:00 - ONU: 6.665 de morţi de la începutul conflictului

Din 24 februarie 2022, de când a început atacul armat al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, până pe 27 noiembrie 2022, Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (Ohchr) a înregistrat 17.023 de victime civile în Ucraina, care includ 6.655 de morţi şi 10.368 de răniţi. Ohchr a explicat în detaliu că cei 6.655 ucişi includ 2.601 bărbaţi, 1.783 femei, 173 fete şi 209 băieţi, precum şi 37 de copii şi 1.852 de adulţi al căror sex nu a fost încă identificat. Numai între 1 şi 27 noiembrie, Ohchr a înregistrat 636 de victime civile: 152 morţi şi 484 răniţi. 

20:00 - Guvernatorul Buriatia: „Papa cel puţin cuvinte ciudate”

„Este cel puţin ciudat să auzim o evaluare a şefului Bisericii Catolice cu privire la cruzimea unor naţionalităţi specifice – şi anume buriaţi şi ceceni, care protejează populaţia civilă”. Guvernatorul Buriatiei, Alexei Ţidenov, a scris pe Telegram despre un interviu acordat de Papa Francisc presei americane în care cecenii şi buriaţii au fost descrişi drept „cea mai crudă parte a trupelor ruse din Ucraina”.

19:00 - Klitschko: Nu excludem evacuarea parţială a Kievului

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat într-un interviu acordat Rbc-Ucraina că nu exclude o evacuare parţială a capitalei ucrainene din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării. „Nu va fi o evacuare totală, ci poate parţială”, a explicat primarul, prevăzând un posibil „transfer al persoanelor de anumite categorii în suburbiile unde sunt disponibile servicii”. Primarul Kievului a spus că se teme de întreruperile de curent „până în primăvară” şi a planificat măsuri ţinând cont de toate scenariile, inclusiv de „cel mai rău” posibil.

18:00 - Moscova este şi împotriva Papei 

Moscova îl atacă şi pe Papă care, vorbind la revista „America”, a denunţat că „poate cei mai cruzi” din armata rusă din Ucraina sunt „cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”. „Nu mai este vorba de rusofobie, ci de perversiune a adevărului de nici măcar nu ştiu la ce nivel”, a tunat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit agenţiei Tass. „Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre un popor martir. Dacă ai un popor martirizat, ai pe cineva care îi martirizează. Când vorbesc de Ucraina, vorbesc de cruzime pentru că am multe informaţii despre cruzimea trupelor care intră”, a spus Papa Francisc. „În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, precum cecenii, buriaţi şi aşa mai departe. Desigur, statul rus este cel care invadează. Acest lucru este foarte clar”, a subliniat Suveranul Pontif. „În anii 1990 şi începutul anilor 2000 ni s-a spus exact contrariul”, a amintit Zaharova, „că ruşii, slavii au torturat oamenii din Caucaz şi acum ei ne spun că oamenii din Caucaz sunt cei care tortură slavii. Trebuie să fie o perversiune a adevărului”.

17:30 Stoltenberg este în Capitală

17:00 Moscova, discuţiile cu SUA privind dezarmarea nucleară au fost amânate

Comisia ruso-americană pentru tratatul New Start nu se întruneşte săptămâna aceasta, şedinţa fiind amânată, informează Interfax. Discuţiile privind dezarmarea nucleară cu Statele Unite au fost programate săptămâna aceasta, la Cairo. Reuniunea Comisiei ruso-americane privind Tratatul New Start a fost programată la Cairo, perioada 29 noiembrie – 6 decembrie, dar a fost amânată, a precizat Ministerul de Externe rus. O nouă dată pentru discuţii nu a fost încă stabilită.

16:30 Moscova îl cheamă pe ambasadorul norvegian, după arestarea cetăţenilor ruşi

Ministerul rus de Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul Norvegiei la Moscova, după arestarea cetăţenilor ruşi de către forţele de securitate de la Oslo, sub acuzaţia de utilizare ilegală şi zbor de drone. Potrivit serviciului diplomatic rus, Moscova a exprimat un protest la adresa ambasadorului norvegian, Robert Kvile, faţă de ceea ce a numit inadmisibilitatea deciziilor luate de autorităţile naţiunii scandinave. Reprezentanţii ruşi i-au atras atenţia lui Kvile că aceste arestări şi procese „sunt motivate politic” şi încalcă „principiile justiţiei echitabile şi imparţiale”, relatează agenţia Tass. În cele din urmă, autorităţile ruse au cerut încetarea a ceea ce ei consideră o persecuţie cu motivaţie etnică a cetăţenilor ruşi, agravată de izbucnirea războiului în Ucraina.

16:00 - Serviciile secrete ale Ucrainei: ar fi o sinucidere ca Belarus să intre în război

O încercare a Belarusului de a intra în război cu Ucraina ar fi „sinucidere”, a declarat Andrii Yusov, reprezentant al Direcţiei de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării, relatează Ukrinform. Potrivit lui Yusov, informaţii despre o posibilă implicare directă a Belarusului în războiul Rusiei împotriva Kievului sunt difuzate „strategic” de la Moscova, pentru a crea „panică în rândul populaţiei” şi a „dezorienta forţele de apărare ucrainene”. „Nu vorbim despre faptul că nu există nicio ameninţare din partea regimului Lukaşenko. Ea există şi Lukaşenko îl ajută pe Putin cu arme, muniţie şi vehicule blindate. El îşi asigură spaţiul aerian pentru atacurile asupra Ucrainei, dar astăzi nu putem vorbi că, în viitorul apropiat, va avea loc o invazie la scară largă şi implicarea Belarusului într-o operaţiune la sol”, a explicat Yusov.

15:40 - La Zaporojie, 400 de atacuri într-o săptămână

Forţele ruse au bombardat regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, de peste 400 de ori în ultima săptămână, a informat şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Staruh, preluat de Ukinform. „În săptămâna trecută, au fost lansate peste 400 de atacuri (în regiunea Zaporojie), iar mai mult de jumătate dintre acestea au vizat infrastructura civilă”, a spus Staruh, potrivit căruia doar ieri au fost înregistrate 88 de atacuri asupra a 17 comunităţi. În acest scenariu, evacuarea organizată a 700-800 de persoane pe zi din teritoriile neocupate în vestul şi centrul Ucrainei continuă, adică în regiuni mai sigure, a explicat Staruh. În acelaşi timp, civilii continuă să întâmpine dificultăţi în părăsirea teritoriilor ocupate de ruşi: ieri 29 de persoane, inclusiv doi copii, au reuşit să părăsească zona ocupată a regiunii şi în ultima săptămână - 438 de persoane - inclusiv 67 de copii.

15:30 - În Ucraina 329 de copii dispăruţi, 12.000 deportaţi în Rusia

În Ucraina sunt încă 329 de copii dispăruţi, în timp ce 12.034 au fost deportaţi în Rusia. Parchetul Ucrainei a denunţat acest lucru pe contul său Telegram, menţionând că au fost găsiţi 7.819 copii. Sunt date nedefinitive, a precizat procurorul, deoarece se lucrează la verificarea datelor care vin de pe front şi din zonele eliberate ale Ucrainei.

14:30  - Peskov neagă retragerea Rusiei de la centrala nucleară Zaporizhzhia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 28 noiembrie că forţele ruse nu părăsesc centrala nucleară ocupată Zaporizhzhia. Petro Kotin, şeful operatorului de stat al energiei nucleare din Ucraina Energoatom, a raportat că  a văzut indicii că Rusia se pregăteşte să părăsească centrala.

UPDATE 13:44 - Reuters: SUA iau în considerare să ofere Ucrainei sistem cu rachete de atac de rază lungă 

Sistemul Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) ar putea fi livrat Ucrainei în primăvară, potrivit unui document achiziţionat de Reuters.

UPDATE 12:16- Pene de curent în toată Ucraina pe 28 noiembrie 

Penele de curent au fost reluate din cauza creşterii rapide a deficitului de energie, care constituie în prezent 27%, potrivit operatorului de reţea de stat al Ucrainei, Ukrenergo.


UPDATE 11:33-Primarul: Unii oameni pot fi mutaţi în suburbii

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că autorităţile ar putea impune o evacuare parţială, pe care a numit-o drept „o relocare temporară a anumitor categorii de oameni în suburbii, unde pot fi efectuate servicii (comunale)”.


UPDATE 11:14-Forţele ruse au atacat nouă regiuni ucrainene în ultima zi, ucigând două persoane 

Printre acestea se numără Doneţk, Lugansk, Harkov, Herson, Zaporizhzhia, Cernihiv, Sumy, Mykolaiv şi Dnipropetrovsk.


UPDATE 10:37-Ministerul Apărării din Marea Britanie: Herson în raza de acţiune a   sistemelor de artilerie ale Rusiei 

Potrivit ultimei actualizări a Ministerului Apărării din Regatul Unit, oraşul Herson, recent eliberat, este atacat în mare parte cu mai multe lansatoare de rachete, mai ales de sistemele BM-21 Grad.


UPDATE 9:47 -Statul Major: Rusia a pierdut 87.900 de militari în Ucraina de la începerea invaziei din 24 februarie 

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 28 noiembrie că Rusia a pierdut şi 2.908 tancuri, 5.861 vehicule blindate de luptă, 4.416 vehicule şi rezervoare de combustibil, 1.899 sisteme de artilerie, 395 sisteme de lansare multiplă de rachete, 209 sisteme de apărare aeriană, 278 avioane, 261 elicoptere şi 16 bărci.


UPDATE 8:31 -Guvernator: Forţele ruse bombardează Nikpol în regiunea Dnipropetrovsk peste noapte

Rusia a atacat peste noapte trei comunităţi din districtul Nikopol din sudul Oblastului Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, într-o postare pe Telegram. Potrivit guvernatorului, 30 de obuze ruseşti au aterizat în comunităţi. Nu au fost raportate victime.

 

UPDATE 7:32 -ISW: Rusia se teme de o contraofensivă ucraineană peste fluviul Nipru

Fortificaţiile ruseşti de pe şi în jurul Kinburn, parte a Oblastului Mykolaiv, dar ataşată de regiunea Herson, sugerează că Rusia consideră şansa unei contraofensive ucrainene peste fluviul Nipru ca pe o ameninţare serioasă, a scris Institutul de Studii a Războiului în cea mai recentă actualizare.  

UPDATE 5:36 - Centrul Naţional de Rezistenţă: Toţi colaboratorii ruşi au părăsit Nova Kakhovka de lângă Herson

Colaboratorii care au plecat au fost nu numai cei care deţineau funcţii în administraţia de ocupaţie, ci şi cei care au participat la atacuri comune cu forţele ruse împotriva populaţiei locale şi au intimidat şi forţat rezidenţii să coopereze cu autorităţile ruse de ocupaţie, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene pe 27 noiembrie, invocând rezistenţa locală.

UPDATE  4:31  - ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa

Conform celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, 4.751.065 de refugiaţi din Ucraina s-au înscris pentru statutul de protecţie temporară.  Polonia, Germania şi Cehia sunt în frunte. În total, aproximativ 7,8 milioane de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în toată Europa.

UPDATE  2:20  - Ministrul ucrainean al Infrastructurii: Exporturile de cereale ale Ucrainei nu vor ajunge la 3 milioane de tone luna aceasta

Exporturile de cereale ale Ucrainei nu vor ajunge la 3 milioane de tone în noiembrie deoarece Rusia limitează în mod intenţionat inspecţiile navelor, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov pe 27 noiembrie. În octombrie, Ucraina a exportat 4,2 milioane de tone de cereale în cadrul Iniţiativei privind cerealele Mării Negre, a spus Kubrakov.   

UPDATE 1:15  - Prim-ministrul Marii Britanii spune că Regatul Unit „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va jura pe 28 noiembrie, în primul său discurs major de politică externă, că va menţine sau creşte ajutorul militar al Marii Britanii pentru Ucraina anul viitor, relatează Reuters, citând un extras din discursul publicat de biroul său, potrivit Kyiv Independent

UPDATE 01:00 Bono: Putin este un criminal

„Îmi place că italienilor nu le plac bătăuşii, aici Rusia este o ţară care agresează o întreagă naţiune şi locuitorii săi. Putin este un criminal”, a declarat Bono Vox, liderul U2, invitat în studioul Rai3 la Che Tempo che fa, prezentându-şi autobiografia intitulată „Surrender”. „Am mai auzit că Italia va trimite ajutoare Ucrainei şi vreau să spun că cred că va trimite. Ucrainenii cred în libertate mai mult decât noi. Şi pentru mine, libertatea este totul”, a adăugat starul rock.

UPDATE 00:30 Kiev: 17% din reţeaua electrică a fost refăcută în Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 17% dintre consumatorii casnici din oraşul recent eliberat, după cum a informat Kiev Independent. Herson a rămas fără electricitate, apă şi căldură în cea mai mare parte a lunii noiembrie. Este pentru prima dată când alimentarea cu energie electrică este reluată în Herson de la eliberarea oraşului pe 11 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici