RECHIZITORIUL în cazul Dobriţoiu: Fostul ministru a cerut locuinţă de serviciu pe motiv că stătea cu părinţii şi are doi copii

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, trimis în judecată în dosarul privind cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false, a cerut o casă cu patru camere de la MApN pe motiv că stătea cu părinţii şi are doi copii, susţin procurorii în rechizitoriu.

756 afișări
Imaginea articolului RECHIZITORIUL în cazul Dobriţoiu: Fostul ministru a cerut locuinţă de serviciu pe motiv că stătea cu părinţii şi are doi copii

Corneliu Dobriţoiu (Imagine: Adel Haddad/Mediafax Foto)

Potrivit rechizitoriului, la 2 aprilie 1999, Corneliu Dobritoiu, îndeplinind funcţia de "ofiţer de stat major internaţional" în cadrul Cartierului General al NATO de la Bruxelles, a cerut ministrului Apărării Naţionale aprobarea de a i se repartiza o locuinţă de serviciu cu patru camere, în garnizoana Bucureşti.

"Menţionez că până anul trecut, fiind divorţat şi având un copil, am locuit la părinţii mei. În anul 1998, m-am recăsătorit, iar soţia mea are şi ea un copil. În această situaţie, condiţiile locative ale apartamentului părinţilor mei nu satisfac nevoile reale ale celor două familii, pentru a trăi în condiţiile unui confort minim", preciza Dobriţoiu, într-un raport înregistrat la cabinetul ministrului în 5 aprilie 1999.

Generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu menţiona atunci în raport că fiul său vitreg avea 23 de ani şi era student, iar fiica sa avea 17 ani şi era elevă.

Astfel, conform unei repartiţii din 29 iunie 2000 a UM 02515 Bucureşti, lui Dobriţoiu i-a fost dată o locuinţă de serviciu cu chirie pe strada Traian din sectorul 3, cu o suprafaţă utilă de 115,24 metri pătraţi. Contractul de închiriere a fost semnat în perioada de 29 iunie 2000 - 29 iunie 2005.

Anchetatorii susţin că, odată cu încheierea contractului, Dobriţoiu a prezentat o serie de documente printre care se numărau şi un certificat medical din 29 decembrie 1999, emis pe numele soţiei sale, Viorica Dobriţoiu, prin care se atesta că aceasta "suferă de o anumită boală (ce-i dă dreptul la o cameră în plus) eliberată pentru a servi la spaţiu locativ" şi o declaraţie pe proprie răspundere în care acesta menţiona că nu deţine nicio locuinţă proprietate personală sau din fondul de stat şi nu a cumpărat locuinţă în baza Legii nr.61/1990 sau a Legii nr.85/1992.

"Se poate observa că pe cartea de identitate a lui Samson Dumitru (fiu vitreg) la viza de stabilire a reşedinţei este înscrisă ca dată de începere 28.02.2000 (s-a menţionat în raport că este student şi nu are unde locui, şi în consecinţă se impune acordarea unei camere în plus), în condiţiile în care acesta era deja căsătorit, având domiciliul într-o locuinţă proprietate personală din Municipiul Piatra Neamţ. În aceste condiţii, inserarea acestuia în spaţiul locativ pe care înv. gl. mr. (rez.) Dobriţoiu Corneliu intenţiona să-l obţină în mod nelegal de la Ministerul Apărării Naţionale, nu poate fi interpretată decât ca o formă de premeditare a ilegalităţii ce urma să fie săvârşită", arată procurorii, în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, Dobriţoiu cumpărase, la 18 ianuarie 1994, în regim subvenţionat, de la SC Titan Administratie Locativă SA Sector 3, o locuinţă compusă dintr-o cameră pe strada Răcari, aceasta fiind atribuită din fondul locativ al Ministerului Apărării Naţionale. Imobilul a fost vândut de generalul maior în rezervă pe 31 ianuarie 1994, cu 80.000 de lei.

"Astfel, prin Raportul nr. W2031/02.04.1999, adresat ministrului apărării naţionale, raport depus în copie la dosarul cauzei, învinuitul a solicitat aprobarea repartizării unei astfel de locuinţe de serviciu, prezentându-şi, în mod trunchiat situaţia locativă, deoarece în raportul respectiv nu a făcut precizări că deţinuse, anterior, în proprietate o locuinţă din fondul locativ al Ministerului Apărării Naţionale, dar pe care o vânduse, situaţie în care nu mai putea să beneficieze de locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale", se mai arată în rechizitoriu.

În actul de sesizare al instanţei, procurorii menţionează că fostul ministru al Apărării a cerut şefului UM 02547 Bucureşti, în aprilie 2005, aprobarea de a cumpăra locuinţa de serviciu din strada Traian, în acest sens încheindu-se contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate din 5 decembrie 2005.

Procurorii mai arată că, la data cumpărării locuinţei din strada Traian, Dobriţoiu deţinea în proprietate şi o locuinţă de 354 metri pătraţi, situată în comuna Găneasa, judeţul Ilfov.

"Învinuitul a încercat să precizeze că, după opinia sa, faptul că la momentul cumpărării locuinţei de serviciu deţinea, împreună cu soţia sa, o vilă în localitatea Găneasa judeţul Ilfov, nu ar fi fost un impediment în vederea cumpărării locuinţei de serviciu în baza Legii 562/2004, deoarece locuinţa din localitatea Găneasa ar fi avut regim de casă de vacanţă", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, pentru a cumpăra locuinţa la preţ subvenţionat, Corneliu Dobriţoiu a anexat şi o serie de declaraţii false, însă nu poate fi tras la răspundere pentru acest lucru, pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În actul de sesizare al instanţei, procurorii susţin că general maior în rezervă Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, a cumpărat, în 2004, la preţ subvenţionat, un apartament cu două camere pe strada Matei Basarab, Sector 3, cu o suprafaţă utilă de 55,20 metri pătraţi. Aceasta, însă, deţinea în proprietate o garsonieră pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu, pe care o primise de la stat când era elevă de liceu şi pe care o vânduse în 22 septembrie 2004, cât şi o altă garsonieră, situată în acelaşi bloc, pe care a moştenit-o în 1997 şi a vândut-o în 19 decembrie 2006.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată în acest dosar 11 persoane care au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la data faptelor, în legătură cu achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată în acest dosar 11 persoane care au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la data faptelor, în legătură cu achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, cadru al MApN la data faptelor, în prezent senator, a fost trimis în judecată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

General de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, va fi judecat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual (opt acte materiale), toate în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

General maior în rezervă Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, a fost acuzată de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şşi participaţie improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecinţe deosebit de grave

General maior în rezervă Francisc Radici a fost acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanelor, precum şi pentru participaţie improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecinţe deosebit de grave.

General maior în rezervă Constantin Năstase va fi judecat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecinţe deosebit de grave.

Generalul locotenent în rezervă Sergiu-Tudor Medar şi generalul de brigadă în rezervă Corneliu Duţă, comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor, a fost trimişi în judecată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de aceştia vor fi judecaţi locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezervă Ionel Vizitiu şi plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual.

Procurorii vor continua cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă şi Cornel Julea, colonel în rezervă.

De asemenea, anchetatorii au disjuns cauza şi pentru soţiile şi soţii generalilor şi coloneilor trimişi în judecată. Astfel, vor fi cercetate pentru fals în declaraţii Viorica Dobriţoiu, Elena Năstase, Anca Simona Medar, Cecilia Rocsana Chelaru, Adriana Gonciaruc, Ana Vizitiu, Elena Radici şi Angelin Gabriel Matei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici