Referendumul local referitor la Legea Capitalei, organizat în 19 iunie

Referendumul local referitor la Legea Capitalei va fi organizat în 19 iunie, conform formei aprobate, miercuri seară, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

187 afișări
Imaginea articolului Referendumul local referitor la Legea Capitalei, organizat în 19 iunie

Referendumul local referitor la Legea Capitalei, organizat în 19 iunie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a propus ca dată de desfăşurare a referendumului 29 mai, dar în final s-a probat organizarea în 19 iunie.

Consilierii generali au aprobat, miercuri seară, proiectul privind desfăşurarea referendumului local referitor la Legea Capitalei, în forma propusă de PDL, bucureştenii urmând să răspundă la şapte întrebări.

Pentru forma propusă de PDL, cu cele şapte întrebări, au fost înregistrate 29 de voturi.

Referendumul a trecut cu trei amendamente propuse de viceprimarul Mircea Raicu, din partea PDL - PRM - PNG.

Primul vizează articolul 1 din proiect conform căruia "se aprobă desfăşurarea pentru consultarea cetăţenilor privind problema de interes deosebit legată de organizarea administrativ - teritorială a Capitalei", în timp ce forma propusă de PDL stipulează că "se organizează referendumul pentru consultarea bucureştenilor în probleme de interes deosebit pentru Capitală".

Cel de-al doilea amendament viza articolul 2 din proiect referitor la numărul întrebărilor care vor fi adresate bucureştenilor.

Forma propusă de Sorin Oprescu viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

În forma propusă de PDL sunt şapte întrebări:

  • "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?",

  • "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?",

  • "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?",

  • "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?",

  • "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?",

  • "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi

  • "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

După adoptarea acestei hotărâri, primarul general Sorin Oprescu a spus că referendumul este primul exerciţiu democratic privindu-i pe locuitorii Bucureştiului şi că "asta i-a speriat pe unii politicieni şi i-a făcut să ducă acest referendum în derizoriu".

Potrivit lui Oprescu, consilierii generali ar trebui să fie mai atenţi când votează o hotărâre pentru că acest proiect a trecut având titlul "Proiect de desfăşurare a referendumului privind legea Capitalei", deşi întrebările nu au legătură cu acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici