REPORTAJ. Coadă la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti: O susţinem pe Maia Sandu, vrem în UE/ Sute de moldoveni au votat în Timişoara şi Suceava - GALERIE FOTO

Zeci de cetăţeni moldoveni stau duminică la coadă la ambasada Republicii Moldova din Bucureşti pentru a vota la alegerile prezidenţiale de peste Prut, mulţi dintre ei studenţi care au venit cu trenul sau cu autocarul din oraşele aflate în aproierea Capitalei.

2391 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ. Coadă la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti: O susţinem pe Maia Sandu, vrem în UE/ Sute de moldoveni au votat în Timişoara şi Suceava - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Coadă la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti: O susţinem pe Maia Sandu, vrem în UE

VEZI MAI JOS GALERIE FOTO 

"Suntem aici ca să votăm. Ne dorim un viitor mai bun pentru ţara noastră, pentru noi, pentru viitorul nostru. Vrem în Europa, vrem să fim membri în Uniunea Europeană. Suntem studenţi în Târgovişte şi am venit cu toţii să votăm pentru că votul nostru contează", spune o studentă care, alături de colegii săi, stă la coadă la ambasadă.

"Am votat pentru Moldova în comunitatea europeană. Am votat pentru ca Republica Moldova să aibă un viitor, să scape de hoţii care azi conduc şi guvernează acolo. Eu locuiesc în România, dar sunt cetăţean al Republicii Moldova unde merg des şi am avut posibilitatea în 14 ani de zile să fac o comparaţie: ce înseamnă comunitatea europeană şi ce înseamnă mediul asiatic unde vrea să ne ducă Dodon", spune un alt cetăţean moldovean în vârstă de aproximativ 60 de ani şi care locuieşte la Bucureşti.

De profesie istoric, el este convins că Republica Moldova se va uni "inevitabil" cu România. "Asta a fost o ţară, a fost un singur pământ. Numai Dodon nu înţelege şi spune că Moldova e a lui Ştefan cel Mare. El nu ştie că Moldova e peste Prut, aici. Scaunul de domnie al lui Ştefan cel Mare e aici, mormântul lui e aici, Ştefan cel Mare aici a fost. Dacă soarta vitregă a afost aşa că în 1812 să se despartă acel popor de corpul mare al ţării, asta a fost soarta. Unirea se va face prin voinţa poporului, atunci când va fi, dar asta este inevitabil", a mai spus el.

La Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti au votat pentru prima oară de când au devenit cetăţeni moldoveni şi fostul preşedinte Traian Băsescu alături de soţia sa. Ei au fost întâmpinaţi în faţa ambasadei de zeci de oameni, care i-au primit cu aplauze, iar Mariei Băsescu i-au oferit un buchet de flori.

"Am venit să-l susţinem pe domnul Băsescu pentru că a votat ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, să fim alături pentru că Basarabia a fost pământ românesc de când ne ştim noi, aşa am învăţat la istorie şi aşa a fost. Suntem pro Maia Sandu", a spus o femeie din grupul de susţinători.

"Eu sper să fie o zi istorică astăzi, o zi în care domnul preşedinte Traian Băsescu, cetăţean al Republicii Moldova a votat şi eu sper pentru Maia Sandu şi pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova", a spus un bătrânel din grupul de susţinători.

Printre cei care l-au întâmpinat pe Băsescu la ambasadă au fost şi cei doi preşedinţi executivi al PMP, Valeriu Steriu şi Eugen Tomac. ”Am venit ca simpatizanţi ai Maiei Sandu să vedem şi să susţinem pe cei care vin să o voteze. Aşa cum în ultimii zece ani diaspora a înclinat în România stegaul pentru cei care au câştigat alegerile, sperăm să vedem şi Moldova întorcându-se spre Europa cu ajutorul diasporei şi mai ales cu cei care sunt în România", a spus Steriu.

La rândul său, Eugen Tomac a declarat că moldovenii sunt în faţa unui test extrem de important, deoarece votul din turul doi al prezidenţialelor ar putea avea efect de referendum. "Avem doi candidaţi care propun două opţiuni pentru Republica Moldova. Prima opţiune este să se păstreze direcţia Vest şi o integrare cât mai profundă în UE. Cea de-a doua opţiune este pentru tot ceea ce înseamnă proiect de continuitate a politicilor sovietice. Linia Putin, extrem de agresivă astăzi în Republica Moldova, este exprimată de Dodon", a spus Tomac.

La ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti sunt aşteptaţi mii de cetăţeni moldoveni pentru a vota, autorităţile estimând o prezenţă net superioară celei din urmă cu două săptămâni, în turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Atunci au votat 2.383 de moldoveni la ambasadă.

Moldovenii, la vot în secţiile din România: "Am votat pentru un viitor mult mai bun”

Peste 650 de cetăţeni moldoveni au votat în secţiile amenajate în judeţele Timiş şi Suceava, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică.

Radu Pescaru, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt aşteptaţi să voteze la secţia deschisă la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din oraş aproximativ 1.000 de moldoveni, 60% dintre aceştia fiind studenţi. “Până la ora 13.00, au votat aproximativ 400 de persoane, nu au fost semnalate incidente”, a precizat Radu Pescaru.

Cristian Batrâncea, student în primul an la Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a votat “pentru un viitor mult mai bun decât ceea ce avem noi acum şi pentru o stabilitate politică. Mai precis, am votat pentru vest, şi nu pentru est, care nu pare deloc a fi promiţător. Mi-aş dori şi o unire cu România”.

De asemenea, Ion Leahu, în vârstă de 22 de ani, masterand la Timişoara, a declarat că a votat pentru “un viitor mai prosper”. “Am votat pentru o stabilitate în ţară şi pentru o viaţă mai liniştită. Ideea e că Moldova ca ţară independentă nu are un viitor, fiindcă este instabilitate politică, este corupţie, eu nu văd să fie o un viitor. Am vrut o schimbare şi am venit din Moldova în România, fiindcă dacă stăteam acasă era ca şi cum ai face un pas pe loc”, a precizat Ion Leahu.

250 de cetăţeni moldoveni au votat, duminică, până la prânz, şi la secţia de votare organziată la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Unul dintre membrii comisiei electorale a secţiei de votare organizată în Universitatea Suceava, Cristian Ignatov, a declarat corespondentului MEDIAFAX că procesul de votare s-a desfăşurat fără incidente şi că până la prânz au venit la urne circa 250 de cetăţeni din Republica Moldova. Ignatov a menţionat că sunt în continuare aşteptaţi să vină la urne alegătorii din zonă care să-şi exprime votul în cadrul alegerilor prezidenţiale.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale organizat în 30 octombrie, au votat până la prânz 150 de alegători din zona Suceava, iar pe parcursul întregii zile au votat 369 de alegători.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici