Restructurarea în sectorul public intră în etapa a II-a

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să pregătească a doua etapă a procesului de restructurare în sectorul public după reorganizarea agenţiilor guvernamentale efectuată în vara anului trecut, operaţiune care va presupune şi disponibilizări şi prin care se urmăreşte reducerea cheltuielilor bugetare.

46 afișări
Imaginea articolului Restructurarea în sectorul public intră în etapa a II-a

Boc a cerut miniştrilor să pregătească a doua etapă a restructurării în sectorul public (Imagine: Mediafax Foto)

Solicitarea a fost formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Boc a amintit membrilor Cabinetului că la jumătatea lunii februarie le-a dat termen de o lună să vină cu propuneri pentru etapa a doua a restructurării în ministerele, instituţiile şi unităţile publice pe care le coordonează şi a arătat că, săptămâna viitoare, se împlineşte o lună şi jumătate de la acea solicitare. Astfel, la nivelul Guvernului vor începe discuţii cu titlu exploratoriu pe această temă, iar ulterior Executivul va adopta un act normativ bazat pe concluziile la care s-a ajuns. Restructurarea are în vedere toate sectoarele bugetare, acolo unde este posibil", au arătat sursele.

Potrivit acestora, procesul de restructurare va presupune şi noi disponibilizări de personal, iar scopul urmărit este limitarea cheltuielilor publice.

În luna ianuarie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizări în instituţiile din sectorul bugetar, dar a retractat ulterior această declaraţie, după ce premierul Boc a precizat public că numărul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost şi că lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediaţi a fost "un început greşit de mandat al unor miniştri".

Tot atunci, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, declara, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane, informaţii de asemenea negate de către autorităţile române.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici