Români folosiţi ca sclavi pe o plantaţie din Spania

Trei bihoreni şi trei teleormăneni sunt acuzaţi că au înşelat 34 de persoane din Bihor, pe care le-au transportat în Spania, unde le-au folosit ca sclavi pe o plantaţie de portocali.

433 afișări
Imaginea articolului Români folosiţi ca sclavi pe o plantaţie din Spania

Români folosiţi ca sclavi pe o plantaţie din Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele şase persoane acuzate au fost trimise în judecată, joi, pentru trafic de persoane.

Potrivit comisarului-şef Nicolae Stamate, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Oradea, racolarea persoanelor era făcută de către Andrei Orbai, un tânăr orădean de 24 ani. Acesta dădea anunţuri la ziare prin care căuta persoane pentru cules de fructe în Spania.

Cei trei teleormăneni se ocupau de transportul persoanelor până în Spania, unde acestea erau preluate de capii reţelei, soţii Alexandru şi Rozalia Drîmbă, din Oradea. Cei doi locuiau în Zaragoza şi aveau încheiate contracte cu mai mulţi fermieri din localitate, pentru a se ocupa de culesul portocalelor şi a mandarinelor.

"Din primăvara anului 2007 şi până în martie 2008, grupul a racolat, transportat, cazat şi exploatat prin muncă 34 de cetăţeni români, duşi în Spania cu promisiunea că vor fi plătiţi cu câte 50 euro/zi, pentru un program de lucru între orele 07.00 şi 15.00", a spus Stamate.

Potrivit acestuia, cetăţenii români erau cazaţi în condiţii precare, fără apă, curent şi câte şapte persoane într-o cameră, programul de lucru fiind de la ora 06.00 la 21.00, cu o singură pauză, de 30 minute, în care nu au primit nici măcar apă potabilă.

Legătura cu fermierii o ţineau doar cei doi soţi orădeni.

"Muncitorii români nu puteau intra în contact cu fermierii pentru care lucrau şi erau plătiţi cu sume derizorii. Una dintre victime, care a muncit circa o lună şi jumătate, a primit doar 50 euro pentru întreaga perioadă, fiind nevoit să fugă de pe plantaţie şi să presteze alte munci pentru a se putea întoarce acasă", a spus şeful BCCOA Oradea.

Filiera a ajuns în atenţia poliţiştilor în luna martie, când unul dintre muncitorii care s-au întors a reclamat înşelăciunea. Pentru a-i prinde, un ofiţer sub acoperire a sunat la unul din numerele de telefon indicate în anunţul din ziar, sub pretextul că îşi caută loc de muncă. Cu ajutorul lui, procurorii au ajuns să identifice, în final, toţi membrii reţelei.

"Gruparea era extrem de bine organizată, într-o structură piramidală, fiecare membru având sarcini bine definite în ce priveşte racolarea, transportul şi exploatarea victimelor”, susţine procurorul Mitică Miu, şeful DIICOT Oradea.

Cele şase persoane implicate au fost trimise în judecată, în stare de libertate, pentru asociere şi constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, inclusiv minori. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici