România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la Salonul de Inovaţii de la Moscova

România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Inovaţii si Investiţii de la Moscova pentru cele 20 de invenţii cu care Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a fost prezentă la eveniment.

137 afișări
Imaginea articolului România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la Salonul de Inovaţii de la Moscova

România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la Salonul de Inovaţii de la Moscova (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Inventatorii români au reconfirmat ca sunt capabili de rezultate spectaculoase. Mi se pare excepţional că am reusit cu doar 20 de invenţii să câştigăm 27 de medalii şi premii speciale. România demonstrează încă o dată, la un salon internaţional de prestigiu, aşa cum este cel de la Moscova, că este o ţară a premiantilor. Ne dorim ca rezultatele cercetării să ajungă mai repede în economie şi pentru aceasta, corelat cu planul de inovare al Europei, lucrăm la planul de inovare al României, aceasta fiind in responsabilitatea ANCS", arată prof. univ. dr. ing Adrian Curaj, preşedintele ANCS, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

În opinia profesorului, eficienţa şi eficacitatea în utilizarea fondurilor publice pentru cercetare şi dezvoltare, simplificarea administrativă, parteneriat public-privat, ajutor pentru IMM-uri inovative, o mai bună lege a invenţiilor de serviciu sunt doar câteva dintre elementele pe care le are în vedere pentru planul de inovare.

"Avem proiecte mari precum Clusterul de dezvoltare socio-economică / Hot-Spotul High-tech Măgurele în jurul infrastructurii pan-europene de cercetare ELI Nuclear Physics, dar şi Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră. Aceste proiecte, ce presupun concentrări mari de fonduri structurale, pentru inovare şi competitivitate economică, vor determina mii de locuri de muncă high-tech, vor duce la dezvoltarea parteneriatului public-privat şi vor contribui esenţial la dezvoltarea economică a României pe termen mediu şi lung. Cercetarea înseamnă transformarea banilor în cunoaştere, inovarea înseamnă transformarea cunoaşterii în bani', afirmă Adrian Curaj.

Inventatorii români au câştigat şapte premii speciale, opt medalii de aur, nouă medalii de argint şi trei medalii de bronz.

Cele opt medalii de aur au fost câştigate de: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică pentru invenţia Procedeu de obţinere a unui bioprodus pe baza de seleniu şi crom; Corneliu Birtok Băneasa pentru invenţia Dispozitiv dinamic de transfer al aerului; SC Hidroelectrica SA pentru invenţia Instalaţie Automată de Ungere; Aurel Enache, Liviu Luca, pentru invenţia Procedeu şi instalaţie pentru creşterea energiei de combustie produsă de un gaz natural combustibil; Institul de Mecanica Solidelor pentru invenţia Metodă şi dispozitiv de acţionare şi control al roboţilor mobili inerţiali; Universitatea Lucian Blaga Sibiu pentru invenţia Dispozitiv pentru activarea magnetică a procesului de prelucrare prin electroeroziune cu electrod filiform; Institutul de Cercetare pentru Acoperiri Avansate SC ICAA SA pentru invenţia Nano materiale avansate pentru protecţia pe termen lung a constucţiilor metalice; SC Exinvent Rom SRL Craiova pentru inventia Instalaţie de energizare a apei şi stimularea creşterii plantelor.

Ediţia jubiliară a Salonului Internaţional de Inovaţii şi Investiţii de la Moscova s-a desfăşurat între 7 şi 10 septembrie, sub inaltul patronaj al Guvernului Federaţiei Ruse.

Salonul este unul dintre evenimentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (World Property Intellectual Organization - WIPO), precum şi al Asociaţiei Internaţionale pentru Protecţia Proprietăţii Industriale (AIPPI).

Aceasta este cea de-a doua participare a României la acest Salon, prima având loc anul trecut.

Pavilionul expoziţional a găzduit 1.000 de invenţii pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi. Alături de cele peste 500 de organizaţii şi companii din Federaţia Rusă, s-au aflat expozanţi din mai multe ţări, cum ar fi Cehia, Coreea, Iran, Polonia, România, Ucraina.

România a prezentat 20 invenţii, cu aplicabilitate practică în economie, având în vedere orientarea salonului către zona de investiţii.

După Salonul Internaţional de la Geneva, unde inventatorii români au câştigat 58 de medalii şi premii speciale, aceasta este cea de-a doua reuşită importantă a României în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici