- Home
- Social
- RÂMNICU VÂLCEA, (22.12.2019, 10:01)
- Luiza Paraschivu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Românii din străinătate vor avea pe masa de Crăciun caltaboş şi carne la garniţă de acasă
Românii din străinătate vor avea pe masa de Crăciun caltaboş şi carne la garniţă de acasă. O firmă din Vâlcea livrează produse tradiţionale pentru conaţionalii din şapte ţări din Europa
532 afișări
25 de tone de cârnaţi, caltaboş, muşchi perpelit, carne la garniţă şi şuncă usturoiată au fost deja expediate către Franţa, Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Portugalia şi Luxemburg. De Crăciun, produsele vor ajunge pe mesele românilor care trăiesc în aceste ţări şi care vor petrece sărbătorile departe de casă.
Toate produsele sunt preparate într-o făbricuţă din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea după reţete vechi de acum o sută de ani. 13 dintre produsele preparate aici au fost atestate de Ministerul Agriculturii ca „produse tradiţionale” şi conţin doar ingrediente naturale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O avocată în vârstă de 60 de ani a intrat în istorie. Alejandra Rodríguez a fost încoronată Miss Univers Buenos Aires
-
ByteDance nu se lasă. Proprietarul TikTok anunţă că nu va vinde aplicaţia pentru a evita interdicţia în SUA
-
Blinken s-a întâlnit la Beijing cu ministrul chinez de Externe. Factorii "negativi" se acumulează în relaţiile dintre SUA şi China, afirmă Wang Yi
-
Spania va trimite rachete Patriot Ucrainei, însă Grecia exclude furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Kiev
„25 de tone livrez, dar eu livrez doar produse fără E-uri, produse tradiţionale româneşti. Şi aici aş aminti, că suntem în perioada Crăciunului, de tobă, caltaboş oltenesc şi, foarte căutaţi, cârnaţii din topor, jumările, carnea la garniţă e foarte căutată, cu untură sau fără untură. Avem muşchi perpelit, copt cum îl făceam odată şi îl ţineam la garniţă. Eu am 13 produse atestate şi pe toate le export în această perioadă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurel Simion, proprietarul fabricii.
Cei mai căutaţi sunt „cârnaţii din topor”. Mihaela Antonie, una dintre angajatele fabricii, a povestit, pentru MEDIAFAX, cum se prepară aceştia.
„Se numesc <cârnaţi din topor> pentru că tăiem carnea cu cuţitul, manual, în bucăţi de 2-3 centimetri, aşa cum făceau bunicii şi străbunicii noştri. Condimentele pe care le folosim sunt naturale: sare, piper şi cimbru. Este o reţetă foarte veche, de aproape o sută de ani”, a spus Mihaela Antonie.
Anul acesta, pentru prima dată, în fabrica din Vâlcea au fost preparate şi sarmale, tot după reţete tradiţionale. Două tone de sarmale au fost expediate către românii din străinătate care vor, de Crăciun, să simtă gustul „de acasă” . Toate sunt ambalate în oale de lut, realizate de un meşter popular.
32 de oameni se ocupă de prepararea şi vânzarea produselor tradiţionale. Proprietarul fabricii spune că produsele sale sunt sănătoase, dar recunoaşte că sunt şi mai scumpe.
„Produsele sunt făcute din carne românească sută la sută, după reţete de acum 80-100 de ani. Nu conţin E-uri, nu conţin alţi potenţiatori de gust, se afumă natural cu lemn de fag, au înglobată foarte multă manoperă, frăgezirea şi maturarea cărnii se face natural, nu conţin nimic chimic. (…) Produsul tradiţional se face mult mai greu, de aceea este şi mai scump. Şi automat, avem o categorie de consumatori destul de restrânsă”, a mai spus proprietarul fabricii.
Zilnic, în fabrica din Vâlcea se prelucrează aproximativ patru tone de carne. O parte din produsele tradiţionale fabricate aici ajung şi în câteva hypermarketuri din ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Macron avertizează că Europa e în pericol și propune dotarea UE cu arme nucleare: „Să nu devenim vasalii SUA”
Citește pe www.zf.ro: Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Citește pe www.zf.ro: Gigantul Delhaize, proprietarul Mega Image, deschide la Bucureşti un centru de servicii unde angajează sute de IT-işti. Recrutările deja au început
Citește și: Românii din Diaspora adoptă un şofer de TIR de sărbători. Povestea româncei care îşi urmează visul pe 16 roţi în Spania - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Franța a descoperit secretul longevității. Peste 31.000 de persoane vor împlini anul acesta peste un secol de viață
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
CANCAN.RO
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:17
România vizează creşterea schimburilor comerciale cu Turcia la 15 miliarde de dolari
-
astăzi, 12:13