Roşiile româneşti de Matca au apărut pe piaţă. Producătorii vând trufandalele în pieţe - GALERIE FOTO

Roşiile româneşti de Matca au apărut pe piaţă, dar cererea este sub aşteptări din cauza preţurilor ridicate impuse de producători şi intermediari. Un kilogram de roşii din prima producţie se vinde cu cinci lei, dar se vând greu, preţul fiind considerat prea mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

7629 afișări
Imaginea articolului Roşiile româneşti de Matca au apărut pe piaţă. Producătorii vând trufandalele în pieţe - GALERIE FOTO

Roşiile româneşti de Matca au apărut pe piaţă; producătorii vând trufandalele în pieţe

Roşiile româneşti de la Matca, din judeţul Galaţi, au apărut pe piaţă de câteva zile, dar nimeni nu se înghesuie să le cumpere din cauza preţurilor ridicate. Fiind prima producţie din acest an, celebrele roşii se vând cu cel puţin 5 lei kilogramul, astfel că cei care vor să cumpere aşteaptă să crească oferta de pe piaţă pentru a vânzătorii să scădă preţurile.

Producătorii spun că primele roşii din acest an a apărut cu întârziere din cauza vremii capricioase de la începutul anului.

Practic, roşiile pentru care legumicultorii din Matca sunt cunoscuţi în toată ţara se vând în aceste zile cu cel puţin 5,5 lei kilogramul, direct de la producător, iar la piaţă şi în magazine ajung să coste aproape dublu, astfel că intermediarii preferă roşiile din import care sunt mai ieftine.

„Noi suntem intermediari, cumpărăm marfa de aici şi o ducem la piaţă în oraş. Nu am cumpărat roşii deoarece este diferenţă între import, marfa de aici este mai scumpă şi se vinde mai bine importul. Aşteptăm să mai scadă preţurile. Acum roşiile sunt 6 lei, 6,5 lei. Un preţ bun pentru noi ar fi 3 lei, cel mult 4 lei kilogramul”, a spus unul dintre intermediarii care verifică zilnic piaţa din Matca, Sergiu Anghel.

Chiar dacă vânzările merg prost, producătorii din Matca nu sunt dispuşi să scadă foarte mult din preţ.

„Toate sunt coapte, sunt roşii cărnoase, naturale. Aceasta este prima cultură, prima mână cum se zice. De asta şi preţurile sunt mai mari. Acum este producţie mică şi vrem şi noi să câştigăm un ban. Nu le putem da degeaba, însă negociem. Trebuie să câştigăm şi noi, şi intermediarul. Altfel rămânem cu marfa în piaţă”, a explicat legumicultorul Vasilica Condurache.

Legumicultorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă. Pentru cei mai mulţi localnici, legumele reprezintă singura sursă de venit şi de aceea agricultorii încearcă să păstreze producţiile la un nivel calitativ ridicat.

„Acestea sunt trufandale de Matca. Roşiile sunt la maturitate, sunt gustoase, zemoase şi au toate calităţile. Roşiile noastre sunt bune deoarece sunt dulci-acrişoare şi înţeapă la limbă. De asta sunt celebre roşiile de la noi. Au îngrăşământ natural şi nu sunt forţate cu substanţe chimice”, îşi laudă marfa legumicultorul Costică Chicoş.

Producătorii din Matca îşi vând produsele angro în piaţa din localitate de unde zeci de tiruri şi camioane pleacă încărcate cu marfă în toată ţara. Preţurile se modifică de la o zi la alta iar dacă la începutul săptămânii roşiile s-au vândut cu 8 lei kilogramul, miercuri aceeaşi cantitate era comercializată şi cu 6 lei.

În zona Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară. Regiunea aflată în mijlocul judeţului Galaţi are peste 4.000 de producători,1.000 de hectare de sere şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici