Rovana Plumb, rafală de cuvinte dure, după respingerea ei: Decizie „politică”, atitudine „profund incorectă”, „în afara regulamentului”

Rovana Plumb a declarat că decizia Comisiei JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE şi este o hotărâre evident politică. Ea a adăugat că va prezenta situaţia preşedintelui Parlamentului European David Sassoli şi preşedintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

3401 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb, rafală de cuvinte dure, după respingerea ei: Decizie „politică”, atitudine „profund incorectă”, „în afara regulamentului”

Rovana Plumb, prima declaraţie după respingerea ei definitivă: E evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European şi eminamente politică. Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Preşedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI şi tuturor membrilor acestei Comisii”, a afirmat Rovana Plumb, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Eurodeputatul PSD a adăugat că scrisoarea către Comisia JURI a fost transmisă pentru a elimina orice dubiu.

„Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acţiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, aşa cum îi cerea Regulamentul şi chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esenţă, o finanţare în acord cu legislaţia electorală din România”, a completat Plumb.

Ea mai spune că încalcă regulamentul decizia Comisiei JURI şi este incorectă. Forul legislativ poate recomanda să renunţe la bunurile care pot duce la conflict de interese sau pot propune schimbarea portofoliului unui comisar european, însă paşii nu au fost respectat, explică Plumb.

„Decizia Comisiei JURI se situează şi în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict - aşa cum a procedat în cazul altor comisari desemnaţi de către guvernele lor din Austria şi Spania. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu a fost respectat”, a mai afirmat europarlamentarul PSD.

Rovana Plumb mai spune că este clar că cei din Comisie au urmărit doar să incrimineze şi să discrimineze, nu să găsească soluţii.

„În aceste condiţii, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze şi să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere şi să ofere soluţii, aşa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. e voi prezenta această situaţie Preşedintelui Parlamentului European şi Preşedintei desemnate a Comisiei Europene”, a declarat social-democratul.

„Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România, în frunte cu Preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menţionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Preşedinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur şi simplu unei linii politice ostile candidaturii româneşti pentru funcţia de comisar european”, completează Plumb.

Aceasta concluzionează că Siegfried Mureşan a avut un rol în cazul respingerii candidaturii ei în funcţia de comisar european pentru Transporturi.

„De asemenea, un rol important l-a avut şi europarlamentarul Siegfried Mureşan căruia i s-a propus, ca şi altora, funcţia de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedeşte, din nou, că forţele politice de dreapta acţionează chiar şi împotriva României pentru a-şi satisface interesele politice şi electorale”, a conchis europarlamentarul PSD.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Comisia va trimite o scrisoare către preşedintele PE, David Sassoli.

Rovana Plumb a transmis luni o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deţinute de aceasta în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă miercuri, la consultări, pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Premierul Viorica Dăncilă urmează să facă declaraţii, luni, de la ora 19.00, la sediul partidului.

Taguri:
plumb,
juri,
pe

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici