Schimbare majoră pe piaţa muncii din România. Guvernul va permite 100.000 de muncitori din afară UE în 2022. Soluţie de avarie pentru criza forţei de muncă

  • Schimbare pe piaţa muncii în 2022. Guvernul vrea să deschidă piaţa pentru mai mulţi lucrători strâini non UE.
  • Guvernul doreşte mărirea contingentului de municitori străini ce pot activa în România.
  • Noul număr este aproape dublu faţă de cel stabilit pentru anul în curs.
11184 afișări
Imaginea articolului Schimbare majoră pe piaţa muncii din România. Guvernul va permite 100.000 de muncitori din afară UE în 2022. Soluţie de avarie pentru criza forţei de muncă

Foto: Pixabay

 

"Pentru anul 2022 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România", se precizează în Hotărârea de Guvern.

Numărul de lucrători extracomunitari este cel mai mare din ultimii 7 ani.

Măsura pare a fi un răspuns la deficitul de angajaţi de pe piaţa muncii. Companiile ce activează în ţară au listat în primele 10 luni din 2021 un număr de peste 309.000 joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decât cele disponibile pe întreg parcursul lui 2020, potrivit datelor Ejobs.

Numărul locuri vacante se menţine ridicat şi în statisticile ANOFM.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la finalul lunii trecute erau disponibile peste 28.000 de locuri de muncă la nivel naţional.

„Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.940); lucrător comercial (1.442); manipulant mărfuri (1.347); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.022); agent de securitate (903); muncitor necalificat în industria confecţiilor (767); agent de vânzări (712); ambalator manual (690); confecţioner-asamblor articole din textile (595); casier (527)”, conform datelor ANOFM.

De notat este că majoritatea locurilor de muncă ce sunt vacante în evidenţele ANOFM sunt neatractive pentru mulţi români din cauza salariilor mici, iar venirea unor cetăţeni din state UE pare a fi răspunsul găsit de stat pentru soluţionare pe termen scurt a problemei. Munictorii din anumite state cu economii precare sunt mai dispuşi să lucreze pe salarii mici faţă de muncitorii de pe piaţa locală a forţei de muncă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici