Scrisoare Greenpeace către preşedinte şi CSAT: Aplicaţia „Inspectorul pădurii” nu trebuie închisă

Coaliţia Natura 2000 România şi Greenpeace România au adresat preşedintelui ţării şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) o scrisoare deschisă prin care cer să se facă demersuri pentru a dezvolta aplicaţia prin care cetăţenii pot semnala tăieri sau transporturi ilegale de lemne.

855 afișări
Imaginea articolului Scrisoare Greenpeace către preşedinte şi CSAT: Aplicaţia „Inspectorul pădurii” nu trebuie închisă

Scrisoare Greenpeace către preşedinte şi CSAT: Aplicaţia „Inspectorul pădurii” nu trebuie închisă

„Coaliţia Natura 2000 România şi Greenpeace România îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor de a renunţa la componenta web a aplicaţiei Inspectorul pădurii (www.inspectorulpadurii.ro), platformă lansată în noiembrie 2016. Iniţierea şi lansarea acestei aplicaţii au reprezentat un pas important în transparentizarea activităţilor de exploatare a masei lemnoase şi de verificare a transporturilor de materiale lemnoase pe drumurile publice, legând instrumentele publice deja existente, Radarul pădurilor şi componenta mobilă a Inspectorului pădurii, de alerte provenite din prelucrarea imaginilor satelitare şi aprobările legale de exploatări forestiere”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Klaus Iohannis şi CSAT.

Cele două ONG-uri precizează că din cauza problemelor extrem de grave generate la nivel naţional prin tăieri ilegale în pădurile României, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură a intensificat în ultimii ani acţiunile de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi a iniţiat şi dezvoltat instrumente importante în sprijinul acestor acţiuni, printre care SUMAL – Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase. Din 2016, odată cu aprobarea Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care fondul forestier a fost declarat obiect al securităţii naţionale, Guvernul României a intensificat eforturile de îmbunătăţire a instrumentelor electronice de urmărire a materialelor lemnoase, oferind cetăţenilor posibilitatea de a se implica în mod activ în sesizarea posibilelor tăieri şi transporturi ilegale, se mai arată în scrisoarea deschisă.

„Deşi platforma web a Inspectorului pădurii necesită încă o serie de date din pădurile proprietate privată, referitoare la tăierile legale, instrumentul este pe deplin funcţional, permiţând deja cetăţenilor să identifice posibilele tăieri ilegale din zonele de protecţie strictă şi integrală a parcurilor naţionale şi naturale, respectiv din posibile păduri virgine. Imediat ce datele introduse deja din 2016 cu privire la actele de punere în valoare şi autorizaţiile parchetelor gestionate de Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA se completează cu acelaşi tip de date şi de la administratorii pădurilor proprietate privată, instrumentul devine şi mai util, permiţând oricărui cetăţean să identifice potenţialele tăieri ilegale şi să alerteze autorităţile, sau să solicite informaţii legate de măsurile care s-au luat la constatarea tăierilor ilegale”, explică ONG-urile.

Un alt avantaj al utilizării acestei aplicaţii, spun cele două organizaţii, este că alerta provenită din prelucrarea imaginilor satelitare cu privire la posibile tăieri se dă şi la extragerea a doar câţiva arbori, ceea ce îl poate face foarte util şi în prevenirea extinderii tăierilor ilegale.

„Ne exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea limitării accesului, sau chiar a închiderii accesului public la componenta web a Inspectorului pădurii şi ne adresăm Excelenţei voastre şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în speranţa că se vor face demersuri pentru continuarea implicării cetăţenilor în monitorizarea activităţilor de exploatare forestieră, activităţi care au un impact semnificativ nu numai asupra integrităţii pădurilor României, dar şi asupra resursei de materii prime pe care o reprezintă şi asupra serviciilor de mediu de care depind sănătatea şi siguranţa cetăţenilor”, se mai arată în scrisoarea semnată de Coaliţia Natura 2000 România şi Greenpeace România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici