Senat: Casele de asigurări de sănătate, obligate să încheie contracte cu medici specialişti

Senatorii au adoptat, miercuri, o lege care prevede obligarea caselor de asigurări de sănătate să încheie un contract cu medicii specialişti, în baza căruia să poată elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi reţete gratuite sau compensate.

539 afișări
Imaginea articolului Senat: Casele de asigurări de sănătate, obligate să încheie contracte cu medici specialişti

Senat: Casele de asigurări de sănătate, obligate să încheie contracte cu medici specialişti

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art.386 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea introducerii obligaţiei, în sarcina caselor de asigurări de sănătate, de a încheia un contract cu medicii specialişti, în baza căruia aceştia să poată elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii paraclinice gratuite, precum şi reţete gratuite sau compensate.

Iniţiatorii proiectului sunt deputatul UDMR, Vass Levente şi senatorul UDMR Laszlo Attila.

„În vederea exercitării dreptului de liberă practică a medicului specialist, confirmat în specialitate, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au obligaţia să încheie un contract cu acesta, prin care medicul va avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii paraclinice gratuite, reţete gratuite sau compensate”, potrivit actului normativ.

Iniţiatorii susţin că modificarea Legii nr.95/2006 va facilita şi înfiinţarea de noi cabinete medicale ambulatorii de specialitate şi menţinerea celor existente, prin faptul că pacientul nu va mai trebui să se deplaseze din nou la medicul de familie pentru transcrierea reţetei simple în reţetă compensată sau să obţină un nou bilet de trimitere la un alt medic specialist.

„Această modificare va contribui şi la dezvoltarea dar şi la maturizarea pieţei serviciilor medicale ambulatorii, atât prin decongestionarea cabinetelor de medicină de familie, cât şi prin decongestionarea cabinetelor de medicină de familie, cât şi prin decongestionarea cabinetelor ambulatorii integrate ale spitalelor”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu unanimitate de voturi, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici