Senat: Medicii manageri de spitale pot profesa şi în alte unităţi sanitare de stat sau private

Medicii manageri de spitale ar putea să-şi exercite profesia şi în alte unităţi sanitare de stat sau private, au decis, miercuri, senatorii, care au adoptat, în acest sens, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii.

447 afișări
Imaginea articolului Senat: Medicii manageri de spitale pot profesa şi în alte unităţi sanitare de stat sau private

Senat: Medicii manageri de spitale pot profesa şi în alte unităţi sanitare de stat sau private (Imagine: Shutterstock)

Propunerea legislativă, semnată de mai mulţi parlamentari PSD şi UNPR, prevede, printre altele, abrogarea prevederii legale potrivit căreia funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu "exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică".

În expunerea de motive, iniţiatorii afirmă că interdicţia prevăzută de legea în vigoare este "nejustificat de excesivă, punând medicii în imposibilitatea de a-şi practica, măcar part-time, meseria şi de a-şi menţine nivelul profesional-practic pentru eventualitatea, de altfel probabilă, a revenirii, după un timp, la profesia de bază".

Iniţiatorii mai arată că, la adoptarea Legii 194/2013 care a modificat Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, "menţinerea aceluiaşi regim de incompatibilităţi pentru medicii-manageri a fost o greşeală cu efecte nedorite în sistemul de sănătate".

Semnatarii propunerii precizează că medicii care îndeplinesc activitatea de manager de spital şi care sunt într-un număr foarte scăzut nu fac parte din categoria funcţionarilor publici obişnuiţi, nici a demnitarilor sau a autorităţilor publice alese la nivelul local, judeţean sau central.

”În multe cazuri medicul manager nu dispune, în mod obiectiv, de suficient timp şi dotări corespunzătoare, în cadrul programului de lucru şi al spitalului pe care îl conduce, pentru a rezolva operativ şi în mod profesionist toate cazurile medicale care i se adresează. În această situaţie este corect şi necesar să aibă posibilitatea de a-şi exercita profesia şi într-o altă unitate sanitară, de stat sau privată", susţin, de asemenea, iniţiatorii.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici